Caritas Danmark – den katolske kirkes hjælpeorganisation herhjemme – holder hvert år en fasteaktion. Formålet er ikke blot at samle penge ind, men i lige så høj grad at påvirke holdninger.
“Vi har alle her i landet brug for at ændre vor måde at være på over for vore søstre og brødre i fattigere dele af verden. Det er ikke nok, at vi har forståelse for de nødlidende og beder for dem – vi kan og skal også gøre noget konkret”, hedder det i organisationens seneste elektroniske nyhedsbrev torsdag.
Generalsekretær Jann Sjursen siger om årets indsamling:
For mange fattige er økonomisk vækst en uhåndgribelig akademisk størrelse. Bistanden er derimod konkret, og forbedringerne i de fattiges levevilkår er synlige – både på kort og langt sigt. Derfor er Caritas arbejde værdsat overalt i verden!
Fastetiden er en lejlighed til at give afkald. Og ikke nødvendigvis afkald på mad og drikke, det kunne også være på andet forbrug – måske tiden foran skærmen? Fasten kan betyde en ny start og fornyede relationer til Gud, til vores nærmeste, til næsten.
Fællesskab forpligter! Og der er mange i vores store fællesskab som hver dag må leve uden tilstrækkelig mad og drikke. Konstant faste er ikke sundt.
Gør noget ved det – sammen med Caritas, slutter Sjursen
Man kan støtte følgende projekter:
1)
Børnene blandt de fattige stammebefolkninger i Nordøstindien kommer sjældent i skole. Simpelt hen fordi der er for langt til nærmeste skole, og fordi forældrene ikke har råd til at betale skolepengene. Det koster kun en femmer om dagen at give et indisk barn plads på en kostskole.
2)
Situationen er desperat i forstæderne til La Paz, hovedstaden i Bolivia. Her bor fattige familier, der er flyttet fra landet ind til byen i håbet om et bedre liv. I stedet lever de nu i små elendige boliger og de fleste er arbejdsløse. Mange familier går ganske enkelt i opløsning under disse vilkår: De store børn overlades til sig selv og ender i gadebander med narko og kriminalitet. Og når først familierne går i opløsning, er hele samfundet truet. Fasteaktionen vil redde 200 unge ud af narko og kriminalitet.
3)
Når katastrofen rammer, skal hjælpen lynhurtigt frem. Med en katastrofefond på mindst 250.000 kr. kan Caritas hjælpe omgående. Det vil redde menneskeliv. Katastrofefonden etableres i forbindelse med Fasteaktionen.
Læs mere om projekterne på www.caritas.dk/pdf-filer/fasteaktion_08.pdf
Biskop Czeslaw støtter Fasteaktionen:
”Ved fastetidens indledning vil jeg gerne benytte lejligheden til at understrege, at fasteaktionen som gennemføres af Caritas, er hele bispedømmets fasteaktion. Det er mit håb, at vor faste også må blive til fest for de fattigste.
Støtten til de fattige udspringer af den enkeltes tro og engagement, men vi når længst ved at hjælpe i fællesskab. Jeg opfordrer derfor alle i bispedømmet – sogne, skoler og alle øvrige institutioner – til at deltage i og støtte fasteaktionen og til også gennem fastetiden at bære de fattige og nødstedte frem for Gud i bøn”, opfordrer Czeslaw Kozon.