ARTSFEX: Kunstnerisk ytringsfrihed er en blind plet

Forfatter billede

En konference i København d. 9. – 11. december sætter fokus på kunstnerisk ytringsfrihed, der ofte overses af medier og politikere.

33 forfattere er blevet dræbt i løbet af 2011, mens langt flere holdes fængslet, chikaneres eller udsættes for dødstrusler.

Det viser opsigtsvækkende – og rystende – tal fra PEN International.

Forfulgte digtere

Burmas mest berømte satiriker, poeten Zarganar er netop blevet frigivet efter massivt pres fra internationale organisationer. Han blev i 2008 idømt 35 års fængsel på grund af sin kritik af den Burmesiske regerings håndtering af cyklonkatatrofen, der ramte landet i maj 2008.

Sammen med andre kunstnere organiserede Zargana hjælpearbejde til støtte for ofrene, hvilket regeringen så som en indirekte kritik af deres indsats.

Det beretter Freemuse og Dansk PEN i deres invitation til konferencen ARTSFEX, der finder sted i den kommende weekend.

I dagbladet Information kunne man d. 5. december læse om, hvordan den tjetjenske digter Ruslan Akhtakhanov blev skudt 16. november i år, uden at det blev omtalt i danske medier.

Artiklens forfatter Rasmus Elmelund peger på, at vi er blevet mere hårdføre:

”Der lød et ramaskrig i halvfemserne, når skribenter måtte lade livet i ytringsfrihedens navn. I dag er tiden en anden, og da tjetjenske Ruslan Akhtakhanov i sidste måned blev skudt, henstod det uomtalt i de danske dagblade (inklusive dette) på nær hos telegrambureauerne, der trykte hans nekrolog i kort noteform.”

Det er denne ”blinde plet”, som weekendens konference om kunstnerisk ytringsfrihed vil belyse.

Konference

Over hele verden forfølges såvel musikere, filminstruktører, teaterfolk, billedkunstnere og andre kunstnere, som udfordrer kulturelle, religiøse eller sociale normer, eller når de gennem deres kunst beskæftiger sig med kontroversielle emner som politisk korruption, religiøs fundamentalisme eller retten til egen kultur og sprog.

Ytringsfrihedsorganisationerne Freemuse og Dansk PEN har inviteret en række nøglepersoner, der tilsammen repræsenterer over 1.200 internationale og regionale kunstner-, kultur-, og ytringsfriheds-organisationer til Danmark for at sætte kunstnerisk ytringsfrihed på den offentlige og politiske dagsorden.

Digteren og musikeren Zimbabwe Chirikure Chirikure, der er bosat i Berlin, vil deltage i konferencen sammen med en række andre kunstnere.

Kulturminister Uffe Elbæk byder velkommen, mens tidligere kultur- og udenrigsminister Per Stig Møller deltager i en paneldebat om mulighederne for at sætte kunstnerisk ytringsfrihed på den internationale politiske dagsorden.

Læs mere om konferencen i u-landsnyt.dks kalender http://www.u-landsnyt.dk/kalender-indhold/offentlig-mode-om-kunstnerisk-ytringsfrihed

Filmprogram

I tilknytning til arrangementet sætter Cinemateket i dagene 6.-11. december fokus på censur og forbudte film med programmet SPEAK UP. Fra den myrdede russiske journalist Anna Politkovskaja til den sydafrikanske sanger Roger Lucey, fra Amazona-indianere til burmesiske munke.