AU suspenderer Sudan efter voldsbølge

gettyimages-1147675911_sudan_david_degner
Demonstranternes teltlejr uden for militærets hovedkvarter er på brutal vis blevet ryddet. Over 100 mennesker meldes dræbt.
Foto: David Degner / Getty Images (arkiv)
Forfatter billede

Blodsudgydelserne i Sudan har torsdag fået Den Afrikanske Union (AU) til at suspendere Sudans medlemskab, indtil et nyt civilt overgangsstyre er udpeget i landet.

”AU’s freds- og sikkerhedsråd har med omgående virkning suspenderet Sudan fra deltagelse i alle AU-aktiviteter, indtil der er etableret et civilt ledet overgangsstyre, som er den eneste vej til at få Sudan ud af den nuværende krise”, skriver Den Afrikanske Union på Twitter.

De seneste dages voldsbølge har kostet mindst 108 mennesker livet og såret omkring 500 andre, siger The Central Committee of Sudanese Doctors, en lægelig sammenslutning, som fra begyndelsen har været en del af demonstrationerne mod den nu afsatte præsident Omar al-Bashir.

Landets midlertidige militærstyre opgiver antallet af dræbte til 61.

Senest oplyste oppositionen torsdag, at der er bjærget omkring 40 lig fra Nilen. Tilsyneladende har gerningsmændene smidt deres ofre i floden i håb om at kunne skjule deres forbrydelser.

De seneste dages voldsomme udvikling i Sudan bringer mindelser om nogle af de værste perioder af Bashirs 30 år lange styre, skriver The New Humanitarian.

Angiveligt er det Rapid Support Forces (RSF), der står bag volden. RSF er en paramilitær gruppe med udspring i Janjaweed – den berygtede milits, der menes at stå bag nogle af de værste forbrydelser begået under konflikten i Darfur-provinsen i 2003.

Øjenvidner har fortalt, at det var medlemmer af RSF, der stormede teltlejren i det centrale Khartoum mandag og dræbte demonstranter på stedet. De militante skød på må og få og slog folk med kæppe, har nogle af demonstranterne fortalt.

”Det militære overgangsråd i Sudan må omgående trække alle medlemmer af Rapid Support Forces tilbage fra politi- og sikkerhedsstyrker overalt i Sudan og særligt i Khartoum. De skal beordres væk fra gaderne og tilbage i kasernerne i den offentlige sikkerheds interesse,” siger Amnesty Internationals generalsekretær, Kumi Naidoo, i en udtalelse.

”Det, vi har været vidner til i de seneste tre dage, har været forfærdeligt og barbarisk. De meningsløse drab på demonstranter må omgående høre op, og de ansvarlige bag blodbadet – også på kommandoposter – skal holdes fuldt ud ansvarlige for deres afskyelige handlinger,” siger Kumi Naidoo.

I modsætning til RSF har hæren – særligt lavere rangerende officerer – ved tidligere lejligheder beskyttet demonstranterne.