Auken: Rio skal sikre en ny og grønnere verdensorden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

KOMMENTAR

Af miljøminister Ida Auken (SF)

Vi går efter det mest ambitiøse resultat på Rio +20. Men det kræver hårdt arbejde, for lige nu er der kun enighed om 20 procent af forhandlingsteksten, efter vi har forhandlet i mange uger i New York.

Men derfor må vi ikke give op. Vi hører meget om den økonomiske krise – men det er ikke den eneste krise, vi står over for. Der er også en ressource- og klimakrise, der er mindst lige så alvorlig. De to kriser hænger sammen, og vi kan ikke løse den ene uden at løse den anden.

I stedet for at lade kriserne begrænse os, skal vi udnytte de muligheder, som kriserne indeholder.

Det gør vi ved at få de grønne løsninger helt ned i maskinrummet af økonomien, så vi sikrer vækst uden at øve rovdrift på vore ressourcer og en grøn økonomi.

På Rio +20 topmødet 20.-22. juni går EU efter at sætte specifikke mål, definere klare handlinger og tidsrammer for omstillingen til en grøn økonomi.

Rent drikkevand og adgang til sanitet er en menneskeret – men vand er samtidig også en ressource, som vi vil komme til at mangle i de kommende årtier, bl.a. på grund af klimaforandringer og et stigende befolkningstal.

Det er et helt centralt tema for en grøn økonomi at sikre, at der sker en bæredygtig forvaltning af vandressourcer.

Topmødet i Rio skal bygge på synergier (samspil) mellem løsninger på klimaproblemet, biodiversitets-udfordringer (anslag mod klodens biologiske mangfoldighed) og fattigdomsbekæmpelse samt styrke ressource-effektivitet, som er afgørende for en mere bæredygtig global økonomi.

Globalt vandmål

Danmark har i samarbejde med flere andre af de 27 EU-lande taget initiativ til at samle støtte til at få vedtaget et globalt mål for vand i Rio.

Det globale mål skal opfylde de tre grundlæggende elementer i bæredygtighedsbegrebet:

1) Det skal tage socialt hensyn, så vi f.eks. ikke kører u-landene ud på et sidespor.
2) Det skal tage hensyn til miljøet ved at mindske ressourceforbruget.
3) Og det skal tage økonomisk hensyn, så virksomhederne bliver mere konkurrencedygtige ved at anspore dem til at udvikle miljøteknologi.

Men vi arbejder også for at sikre bedre offentlige, bæredygtige indkøb og udfase miljøskadelige tilskud for eksempel til fossile brændsler.

Staterne kan ikke klare alt det her alene. Borgerne, virksomhederne og verdens byer må spille en aktiv rolle for at omstillingen til en grøn økonomi kan blive en succes.

Derfor opfordrer jeg NGO´erne til at sætte pres på verdens ledere ved at forlange en grøn økonomi. Sammen kan vi få et succesfuldt resultat ud af Rio+20.

Kilde: 92-gruppens nyhedsbrev Nyt om miljø og udvikling, nr. 80, juni 2012.

Se også http://www.uncsd2012.org/rio20/index.html