Bådflygtninge druknede i græsk varetægt

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Af Laurits Holdt, U-landsnyt.dk

Tidligt tirsdag druknede 12 personer, da en båd med flygtninge fra Afghanistan og Syrien kæntrede, mens den var på slæb efter græsk kystvagtskib. Menneskerettighedsorganisation og FN kræver en undersøgelse af begivenhederne.

Strømmen af bådflygtninge fra Afrika og Mellemøsten til Europa fortsætter. Det samme gør drukningsulykkerne undervejs.

Tirsdag morgen skete der igen en ulykke.

En båd med 26 personer fra Afghanistan og to fra Syrien var på vej gennem den sydlige del af det Ægæiske Hav, da den kæntrede.

Ifølge UNHCR, FN’s flygtningeorganisation, var båden sandsynligvis på vej fra Tyrkiet til Grækenland, da den fik motorproblemer i dagens første timer. Så blev den opdaget af et skib fra den græske kystvagt.

Råbte om hjælp

Ifølge menneskerettighedsorganisationen Pro Asyl råbte passagererne på båden om hjælp fra kystvagtskibet. Men i stedet for at hjælpe flygtningene tog kystvagtskibet båden på slæb.

De græske myndigheder siger, at kystvagten lod passagererne blive på båden, fordi det var det sikreste i situationen, skriver BBC. Vejret var angiveligt ret dårligt.

Ifølge nogle af de ombordværende satte kystvagtskibet kursen mod Tyrkiet og sejlede med høj fart, fortæller Pro Asyl. Hvad der herefter præcist skete, er lidt uklart.

BBC skriver, at to af passagererne på båden faldt overbord mens fartøjerne var i nærheden af øen Farmakonisi. Det fik de andre om bord til at stimle sammen i bådens ene side for at redde de to i vandet. Og det fik båden til at kæntre.


Vis stort kort
Markøren viser øen Farmakonisis beliggenhed.

Ni børn druknede

Det lykkedes at redde 16 af de 28 passagerer. To er indtil nu fundet druknede mens de resterende ti fortsat er savnet og sandsynligvis druknet. Ifølge Pro Asyl er de druknede og savnede ni børn og tre kvinder.

Pro Asyl udgav i november 2013 rapporten ”Pushed Back”, der beskriver, hvordan de græske myndigheder angiveligt systematisk forsøger at presse asylansøgere, der kommer fra Tyrkiet, tilbage fra græsk farvand, græske øer og fra den græske grænse.

Organisationen siger, at de græske myndigheder i tirsdagens begivenheder havde ansvaret for flygtningenes liv, da deres båd blev opbragt af kystvagten. Derfor kræver organisationen en undersøgelse af omstændighederne ved ulykken. Det krav støtter UNHCR, skriver organisationen på sit netsted.

Første ulykke i 2014

Ulykken var den første af sin slags i 2014, men det bliver med stor sandsynlighed ikke den sidste.

I oktober 2013 kæntrede en båd med op mod 500 flygtninge få hundrede meter fra den italienske ø Lampedusa. Her druknede 360 mennesker.

I 2011 druknede 1100 flygtninge i Middelhavet. I 2012 faldt antallet til 500 og i 2013 lå tallet også på omkring 500.

Læs pressemeddelelsen fra Pro Asyl

Download rapporten ”Pushed Back” fra menneskerettighedsorganisationen Pro Asyl (PDF, 58 sider).