Viceadministrerende og videnskabelig direktør i Københavns Zoologisk Have, Bengt Holst, Holte, fylder 60 mandag d. 14. maj 2012.
Fødselaren er uddannet cand.scient. i biologi fra Københavns Universitet i 1983 og skrev speciale om kragefugles kollektive overnatning.
Han blev herefter ansat som zoolog og videnskabelig assistent i Zoologisk Have, København. I 1988 chef for dyreafdelingen, og i 1994 vicedirektør og videnskabelig direktør i Zoo.
Bengt Holst har udviklet Zoos videnskabelige side betydeligt. Det begyndte med små adfærdsstudier i samarbejde med Københavns Universitet og er nu en egentlig videnskabelig afdeling med dyrlæger og zoologer.
De små adfærdsstudier er afløst af kandidatstudier og ph.d. studier, og Zoo kan i dag fremvise et betydeligt antal videnskabelige undersøgelser indenfor en bred vifte af zoologiske og veterinære fagområder hvert år. I 2010 indrettede Zoo et forskningslaboratorium takket være økonomisk støtte fra Alfred Benzons Fond.
Men også på den europæiske og internationale scene har Bengt Holst bidraget til, at Zoo er blevet kendt og respekteret.
Da de første europæiske avlssamarbejder for truede dyrearter (EEP) så dagens lys i 1985 blev han stambogsfører og artskoordinator for moskusokser, men gennem tiden er han blevet mere og mere involveret i et egentligt naturbevarelsesarbejde derude, hvor dyrene naturligt lever, ikke mindst i Den 3. Verden.
I 1996 indtrådte han i en særlig international gruppe, som rådgav den brasilianske stat i sager, der havde med bevarelse af de fire sjældne arter af løveaber at gøre (ICCM). Han fik som følge heraf i 2002 overdraget posten som ”co-custodian” for the Lion Tamarins of Brazil Fund, der giver penge til feltstudier af de fire løveabearter, hvoraf flere er sjældne i dag.
I 1999 og 2000 arbejdede Bengt Holst med et projekt i Malaysia under miljøministeriets dav. bistandsenhed, DANCED. Opgaven var at udarbejde retningslinjer for ”Breeding, reintroduction and translocation of animals” til brug ved forvaltningen af de malaysiske nationalparker.
Projektet var startskud til Zoos første egentlige feltprojekt, nemlig studier af den truede skaberaktapir i Malaysia. Arbejdet foregår i tæt samarbejde med de malaysiske naturforvaltningsmyndigheder (DWNP) og har medført, at Zoo nu bliver brugt som konsulent i ”wildlife management”.
Seneste tiltag er udvikling af en ny metode til at undersøge forekomsten af sjældne dyr i den tætte regnskov ved hjælp af genetiske undersøgelser af igler, der lever på skovbunden og suger blod af de forbipasserende varmblodede dyr.
I 2010 underskrev Zoologisk Have en samarbejdsaftale med Pilanesberg National Park i Sydafrika om at opbygge en forskningsplatform i området, med baggrund i næsehornsstudier, som Zoo allerede var involveret i. Forskningsstationen er klar i juli 2012.
Udover disse praktiske aktiviteter har Bengt Holst medvirket i en stribe naturvidenskabelige udsendelser i radio og TV, været redaktør på diverse faglige bøger og beklæder adskillige nationale tillidsposter.
I 1988 modtog han Reserveofficersforeningens Hæderstegn (ROHT), overrakt af Prins Henrik, og den 10. juni 2009 Ridderkorset.
Privat er han gift og har to børn (12 og 16 år) i sit nuværende ægteskab og to voksne børn fra et tidligere ægteskab.
Fødselsdagen fejres med en reception i Zoologisk Have på Valby Bakke onsdag den 16. maj kl. 14-17.