Berlingske Tidende placerer fra 1. april 2009 en korrespondent i Uganda i Østafrika for at berette om den rivende udvikling Afrika er inde i, skriver avisen torsdag.
Marie Louise Andergren Andersen, som indtil nu har været redaktionssekretær på avisens udlandsredaktion, vil fra denne dato rapportere ikke alene fra Uganda, men også fra andre dele af kontinentet.
Det hedder i Berlingskes begrundelse for posteringen:
“Afrika har i mange år haft svært ved at trænge igennem i avisernes spalter og har ofte været en historie om katastrofer, sult og fattigdom.
Men der foregår i dag en udvikling, som det også er værd at beskrive, og det er dét, Berlingske Tidende vil sætte fokus på de kommende år – udover selvfølgelig en dækning af de kriser, der er på det afrikanske kontinent.
Dele af Afrika har haft vækstrater på tocifrede størrelser, mens andre dele af kontinentet stadig lever i dyb fattigdom og under diktatorer, der holder befolkningerne i et jerngreb.
Men der er også eksempler på en ny innovativ kultur, som kan føre dele af Afrika fra bistand til mere velstand. Dette er det også vores intention at beskrive, slutter omtalen af den nye korrespondentstilling.
Den placeres ikke i Østafrikas nyhedshovedstad, Nairobi i Kenya, men i nabolandet Uganda; begge er programsamarbejdslande for Danida indenfor udviklingsbistanden.
Det skyldes, at Marie Andergrens mand udsendes som u-landsarbejder for Mellemfolkeligt Samvirke til Uganda. Parret er netop kommet til hovedstaden Kampala. Hendes korrespondentaftale med bladet rækker 2 år frem.
Korrespondentposten falder på et tørt sted for flagskibet i Danmarks største bladhus. Berlingske benytter ikke free lancere i eller fra Afrika, men dækker kontinentet via udsendelser af medarbejdere fra udlandsredaktionen i Pilestræde i København.
Dagbladet POLITIKEN på Rådhuspladsen har siden 1995 haft journalist og forfatter Jesper Strudsholm posteret i Kapstaden i Sydafrika som fast free lancer. Herfra dækker den 47-årige erfarne reporter kontinentet syd for Sahara via rejser o.a.
Strudsholm modtog u-landsjournalisternes hædersbevisning “Nairobi-prisen” i 2007 og har bl.a. skrevet bogen “Turen går til en mindre skæv verden”, der udkom i 2006 via et samarbejde mellem Danida og Politikens Hus.
Det nordlige Afrika, herunder Marokko, Algeriet og Egypten, dækkes dels af bladets faste korrespondent i Amman i Jordan, Adam Hannested, dels af Politikens mand i Tyrkiet, Morten Selsøe. Han er specialist i Mellemøsten og tager sig også af en stribe regionale problemstillinger, herunder fattigdomsproblemer, unges problemer m.v.
Politiken udsender dertil lejlighedsvis journalist Jacob Svendsen, som dækker dansk u-landsbistand, og redaktionssekretær Peter Wulff Kåri, som er en af de danske journalister, der har størst erfaring med kontinentet, bl.a. fra flere års ophold i Lesotho og Etiopien.
Det skal nævnes, at netop Politikens Hus rummer flere medarbejdere med tidligere tilknytning til u-landsdækningen, herunder kronikredaktør Anders Jerichow og den tidl. radikale udviklingsminister Anita Bay Bundegaard, som p.t. er kultur- og opinionsredaktør.
Morgenavisen JYLLANDS-POSTEN koncentrerer sin dækning af kontinentet syd for Sahara hos bladets korrespondent i Paris, Jørgen Ullerup, der senest her i januar var på tur til Sydafrika.
I det nordlige Afrika har man Eva Plesner posteret i den egyptiske hovedstad, Kairo, som fast tilknyttet, ligesom den faste Mellemøsten-korrespondent i Beirut, Sanne Gram, kan gå ind og dække regionen.
Dagbladet INFORMATION har faste analytikere på Afrika, men ingen egentlige korrespondenter. Man har imidlertid tilknyttet free lance journalist Mikala Satiya Rørbech, der er bosat i Tanzania.
Herfra skriver hun om politik og kultur i det østlige Afrika. Rørbech er uddannet journalist fra Danmark Journalisthøjskole 1998 og tidl. bl.a. været medie- og pressekoordinator i CARE Danmark 2004-2007. Hun har senest haft en større artikel på her i januar om pygmæernes triste skæbne i store dele af Afrika.
Information har dog også andre muligheder at trække på. Således er bladets nytiltrådte nyhedsredaktør, Anders Fjordbak Trier, p.t. på rejse i Zambia og Sydafrika.
Dertil kommer eneretten i Danmark på at benytte det estimerede engelske dagblad “The Independent”s stof.
Udlandsredaktionen i Kongensgade i København oplyser, at 70 til 80 procent af alle henvendelser fra free lancere går på at afsætte stof fra Afrika.
KRISTELIGT DAGBLAD trækker på free lance journalist Jeppe Villadsen, der har boet i Nairobi i et år nu og arbejder fuldtids med tekst og foto som korrespondent på kontinentet.
Jeppe Villadsen rejser en del på kontinentet og har bare det seneste år været i Etiopien, DR Congo, Uganda, Tanzania, Kenya, Rwanda og Malawi.
Udover at være Afrika-korrespondent for Kristeligt Dagblad er Villadsen stringer for “Sydsvenska Dagbladet” og norske Morgenbladet, fast skribent i Danidas månedsblad “Udvikling” og leverer dertil Afrika-stof til medier som Weekendavisen, Djøf-bladet, P1, Samvirke, Amnesty-bladet, damebladet Community, m.fl.
Aktualitetsprogrammet DR 2 UDLAND har den danske BBC-korrespondent, Thomas Amter, tilknyttet i Nairobi som free lancer. Derudover er dækningen mest på ad hoc-basis.
I Latinamerika er 2 free lancere tilknyttet. Det er Rune Harritshøj i Buenos Aires og Simon Lex i Venezuelas hovedstad Caracas.
I Kapstaden er free lance journalist Helle Maj etableret og driver her sammen med sin mand, fotografen Jørn Stjerneklar bureauet Mayday Press.
Det hedder herom på websitet:
“Mayday Press was founded in 1988 and has since delivered stories mostly from Africa to medias around the world. Mayday Press is based in Cape Town, South Africa.
Journalist Helle Maj and cameraman/photographer Jørn Stjerneklar do TV-documentaries, radio, print and stories for the web.
We have worked in 70 countries worldwide. In Africa we have covered wars, famine, genocide, corruption, AIDS, elections, but most of all the daily life of the 800 million people living on the continent”.
Helle Maj har løst flere opgaver for TV 2, bl.a. reportager fra det omstridte Dilemma-projekt, hvor kendte personer blev sendt til Afrika for at vælge danske u-landsprojekter ud.
På free lance-fronten får den danske dækning af Vestafrika tillige et muligt vitamin-tilskud, når erhvervsjournalist på Horsens Folkeblad, Kim Jensen, fra 15. marts slår sig ned som free lancer i Ghanas hovedstad, Accra.
Derudover har flere danske NGOer informationsmedarbejdere i Afrika, bl.a. Folkekirkens Nødhjælp, IBIS og Mellemfolkeligt Samvirke (MS).
Netop MS har således pr. 2. januar fået tilknyttet journalist Morten Østervang som public relations- og medierådgiver for MS-Uganda. Han kommer fra et job som fast medarbejder på Danidas månedsblad “Udvikling”.
Disse informationsmedarbejdere benytter u-landsnyt.dk sig lejlighedsvis af, ligesom nyhedstjenesten med mellemrum modtager artikler fra free lance journalist og tidl. Danida-medarbejder Lars Zbinden Hansen, der p.t. er bosat i Togo i Vestafrika.
Samlet set er portalens Afrika-dækning meget omfattende, idet redaktionen benytter sig af målrettet søgning på internationale organisationers websites, deres nyhedstjenester og andre kilder.
Se også http://www.u-landsnyt.dk/indhold.asp?ID=17473&mode=Nyhed