Bestialsk vold og kaos præger Afrikas nye “hotspot”

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Bevæbnede militser skærer halsen over på børn, jævner landsbyer med jorden og kaster unge mænd for krokodillerne i et af verdens mest oversete lande, Den Centralafrikanske Republik (CAR) nord for DR Congo. Drenge og piger ned til otte år tvinges med i kampene mellem kristne og muslimer.

Det skriver den britiske avis, “The Guardian”, som gør gældende, at mange tusinde er blevet dræbt af banderne siden foråret eller døde af ubehandlede sygdomme som malaria.

Der er desuden beretninger om halshugninger og drab, der mest af alt minder om offentlige henrettelser, skriver bladets korrespondent i det stort set lovløse land med 4,6 millioner indbyggere.

I marts erobrede oprørsgruppen Seleka fra den nordlige provins hovedstaden Bangui og satte præsident Francois Bozize fra magten. Lederen af det overvejende muslimske Seleka, Michel Djotodia, gjorde straks sig selv til præsident. Siden da er volden eskaleret.

Amnesty har advaret om, at der er “ingen tid at spilde”, og beder FN sende tropper afsted med det samme for at tage kampen op mod de mange militser

Men samtidig med at andre kriser såsom tyfonen i Filippinerne samler store overskrifter, er donortørken overfor CAR markant, og de få hjælpeorganisationer, der befinder sig i landet, kan kun operere i byerne.

Læs meget mere i FN-bureauet, IRINs omfattende statusrapport og reportage fra Centralafrika på
http://www.irinnews.org/report/99180/car-a-failed-state-gets-worse