Bhutan: Demokratisk og fredeligt valg om hvem der kan stille op

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Henrik A. Nielsen

En god nyhed fra Bhutans fjerne horisonter: Et demokratisk udskilningsløb om, hvilke partier, der kan stille op til valget i juli, blev afviklet fredeligt og velorganiseret i silende regn fredag rundt om i det lille Himalaya-land.

Siden overgangen til parlamentarisk demokrati i 2008 og efter fem års regering under premierminister Jihmi Y.Thinley’s Druk Phuensum Tshogpa (’Lyksalighedsparti’, DPT) indledtes som fastlagt i forfatningen landets kun andet valg om, hvilke to partier, der d. 13. juli skal kæmpe om pladserne i Nationalforsamlingen ved flertalsvalg i enkeltmandskredse.

I 2008 var der kun to opstillede partier, så der var ikke behov for at holde en primær valgrunde. Dengang sejrede DPT’s kandidater stort ved at vinde 45 ud af de 47 pladser, mens oppositionspartiet People’s Democratic Party (PDP) under ledelse af Tshering Tobgay måtte nøjes med de sidste to.

Men i år var der udover det siddende PDP godkendt to nye partier til opstilling: Druk Nyamrup Tshogpa (DNT, ’Bhutan’s Socialdemokrati’) og Druk Chirwang Tshogpa (DCT), begge ledet af kvinder, henholdsvis Dorji Choden og Lily Wangchhuk.

De 381.790 registrerede vælgere (187.915 mænd og 193.875 kvinder i en befolkning, hvor flertallet er mænd!) havde derfor et reelt valg, og de brugte det til en klar afgørelse.

Resultatet blev igen en sejr for DPT med 93.949 stemmer (44,5 procent af de afgivne), tæt fulgt af PDP, der fik 68.650 stemmer (32,5 pct.), mens DNT fik 35.962 stemmer (17 pct.) og DCT blot 12.457 (5,9 pct.).

Sagt på en anden måde fik det hidtidige regeringsparti under halvdelen af stemmerne, hvor det i 2008 fik omkring 2/3 af stemmerne, mens de tre oppositionspartier tilsammen fik over 55 procent af vælgernes tilslutning.

Fordelt på valgområder vandt DPT i 33 kredse, men PDP sejrede i 12 kredse, og DNT var størst i to kredse. DCT vandt ingen kredse.

Valgdeltagelsen på 55 procent var noget lavere end forventet, hvilket sikkert skyldtes den tidlige monsun-sæson.

Den var dog højere end ved valget d. 23. april til Nationalrådet (overhuset), hvor 45 pct. stemte.

Spændende valg-finale

Der er derfor lagt op til en spændende ’finale’ lørdag d. 13. juli. i det såkaldte ’generelle valg’.

Kun de to sejrende partier – DPT og PDP – kan opstille kandidater hertil, men de må godt supplere sig med kandidater fra de to andre partier, der ikke kan opstille.

Nogle handler om kandidaterne må derfor forventes inden den endelige godkendelse af kandidatlisterne. Og teoretisk kan PDP derfor godt vinde valget ved at sikre sig mindst 24 pladser, selv om det nok ikke er sandsynligt.

Vælgerne har klart udtrykt et ønske om styrkelse af oppositionen, men foretrækker samtidigt fortsat stabilitet og kontinuitet. En vis konservatisme mener mange iagttagere gør sig gældende, også blandt kvinderne.

Kvinder som politiske ledere og yngre kandidater er tilsyneladende endnu ikke alment accepteret i Bhutan. Men det første primærvalg fredag har været en historisk, demokratisk milepæl.

Som alle partilederne har sagt efter straks at have anerkendt deres nederlag eller sejr: ’Der var intet enkelt parti, der vandt – men folket og Bhutan har vundet en stor sejr’.

Bhutan har gennem årene modtaget stor dansk udviklingsbistand med alt i alt flotte resultater. Bistanden er under nedtrapning nu, da landet anses for at kunne stå på egne ben i mange henseender.

Henrik A. Nielsen (65) er uddannet i samfundsfag og historie. Han var ansat i udenrigsministeriet fra 1969 til august 2012. Fra september 2007 til august 2012 var han chef for det danske Repræsen-tationskontor i Bhutans hovedstad, Thimphu, og er nu som rådgiver nogle gange på mission her.

Henrik A. Nielsen er p.t. i Bhutan på mission for Repræsentations-kontoret (som konsulent), og overværede valgdagen i fredags.

Mere om valget på www.kuenselonline.com