Bidsk udfald af eks-politiker fra SF mod MS-kampagne

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

SFs mangeårige fhv. energi- og klimaordfører, Anne Grete Holmsgaard, beskylder i et debatindlæg i Berlingske fredag sin partifælle, forkvinde i Mellemfolkeligt Samvirke (MS), Trine Pertou Mach, for at optræde “nærmest komisk” og at “tale mod bedre vidende”.

Stridspunktet er MS-kampagnen mod madbenzin, som organisationen anfører bl.a. fører til jordtyveri i u-landene, især i Afrika, for at skaffe plads til at producere eksportafgrøder til biobrændsel.

Den nu 64-årige Anne Grete Holmsgaard, der tiltrådte som direktør for det grønne branchesamarbejde, BioRefining Alliance, for knapt halvandet år siden, skriver videre:

“MS tordner frem med, at “hver gang en europæisk bilist tanker benzin, er han eller hun ufrivilligt medvirkende til tyveri af jord i det sydlige Afrika”. Det er imidlertid under 0,05 procent af verdens biobrændstoffer, der produceres i Afrika (2011). Den direkte kobllng er derfor uden hold i fakta”.

Hun fortsætter:

“Jeg vil naturligvis ikke påstå, at der ikke sker “jordtyveri”, men den væsentligste årsag til fødevare-mangel i Afrika er, at landbruget er underudviklet. Udbyttet er fortvivlende lavt, store områder ligger uopdyrket hen og spildet i lagre m.v. er alt for stort”.

“Det er naturligvis mere komplekst at føre kampagne på end den totalt unuancerede fremstilling, MS præsterer. Men jeg går ud fra, at MS også lægger vægt på at blive betragtet som en sagligt funderet organisation”, anfører Anne Grete Holmsgaard, der sad i Folketinget for Socialistisk Folkeparti fra 2001 til 2011.

Hun betegner en nylig bredside mod hende fra Trine Pertou Mach (i Berlingske, red.) som “nærmest komisk. Og hvad værre er: Hun ved, at hun taler mod bedre vidende”, lyder det bistert.

Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/22-05-13/ms-drager-igen-til-forsvar-sit-kampagnearbejde

Store perspektiver

Anne Grete Holmsgaard skal som direktør for det nye branchesamvirke BioRefining Alliance være med til at sikre en mere samfundsgavnlig anvendelse af biomasse.

Den tidligere klima- og energipolitiker sagde ved sin tiltræden som direktør pr. 1. januar 2012:

“Perspektiverne er store, og det er udfordringerne bestemt også. Vi skal dyrke vores jord på en måde, der på en og samme gang sikrer, at vi kan brødeføde en stærkt stigende verdensbefolkning og samtidig sikre biomasse til energi og fremtidens materialer”.

“Det forudsætter, at vi udvikler nye teknologier i hele værdikæden, og at vi gør det bæredygtigt og med respekt for biodiversiteten. Danmark har et godt udgangspunkt med stærke virksomheder og forskningsmiljøer på disse områder”.

“Hvis det lykkedes os at udvikle blot en del af de nødvendige løsninger, kan vi både give et stærkt bidrag til løsningens af verdens energi- og ressourceproblemer og gøre det til en god forretning for de virksomheder, der vælger at få foran i den grønne omstilling”, anførte Holmsgaard.

BioRefining Alliance er et samarbejde, der skal udbygge den danske førerposition inden for grønne bioprodukter og skabe arbejdspladser og grøn vækst.

Med bioteknologi er det muligt at omdanne samfundets restprodukter til de helt samme produkter, som vi får fra olie. Det er teknisk svært, men på verdensplan har Danmark allerede en førerposition inden for bioprodukter.

Alliancen etableredes i første omgang af tre store virksomheder og en stor erhvervsorganisation på området – DONG Energy, Novozymes, Haldor Topsøe og Landbrug & Fødevarer, men intentionen er, at alliancen skal være langt bredere.