Mellemfolkeligt Samvirke hilser Bill Clintons initiativ med billigere
aids-medicin til 4 lande i Afrika og et dusin lande i Caribien
velkommen. Det er et skridt i den rigtige retning, men ikke nok, skriver Mellemfolkeligt Samvirke i en pressemeddelelse.
En fond under ledelse af tidl. præsident, Bill Clinton har fået 4 medicinalfirmaer til at tilbyde livsforlængende medicin (ARV) til hiv/aids-patienter i en række fattige lande i Caribien og Afrika. Prisen kan komme ned på 882 kr. om året, hvilket er en halvering af de nuværende priser.
Mellemfolkeligt Samvirke (MS) hilser Bill Clintons initiativ velkommen. Men det er stadig ikke nok til, at den fattigste del af befolkningen i lande som Tanzania og Mozambique, hvor MS arbejder, kan få glæde af det. I Tanzania lever knap 60 procent af befolkningen for under 14 kroner om dagen.
– Vi må erkende, at gratis eller meget billig medicin er den eneste
mulighed for en stor del af befolkningen i nogle af de hårdest aids-ramte lande i Afrika Syd for Sahara, siger Mellemfolkeligt Samvirkes formand, Bent Nikolajsen, og fortsætter:
– Når man knap har råd til mad, er selv en halvering af priserne på aids-medicinen ikke nok. Alligevel er det et godt skridt i den rigtige retning. Når først nogle mennesker får glæde af medicinen, kan man håbe, at presset vokser for, at alle skal have lov at overleve på trods af hiv-smitte.
MS-formanden gør samtidig opmærksom på, at aids-medicin kun er en del af løsningen. Langt flere midler til forebyggelse og
forskning i aids-vaccine er en nødvendighed for at sikre udvikling og stabilitet i de fattigste lande syd for Sahara, hvor langt de fleste af verdens 42 millioner hiv/aids-smittede lever. Desuden skal sundhedssystemerne styrkes, så medicinen kan udleveres på forsvarlig vis.
– Mellemfolkeligt Samvirkes arbejde i Afrika præges i høj grad af hiv/aids-katastrofen. Der er ikke voksne nok til at dyrke jorden. De mennesker, der arbejder på at bekæmpe fattigdommen og fremme demokratiske processer dør, før de kan give deres viden videre. Samtidig bliver masser af børn forældreløse og overladt til sig selv. Det er nedslående, slutter MS-formanden.
MS samarbejder med ca. 200 partnerorganisationer i u-landene for at fremme udvikling og demokrati.
Yderligere oplysninger hos Bent Nicolajsen, Mellemfolkeligt Samvirkes formand, tlf 51 35 99 93
Kirsten Madsen, medarbejder i International afd., tlf 27 30 22 11 (Kirsten er just hjemkommen efter 2 år i et AIDS-projekt i det sydlige Afrika)
Mellemfolkeligt Samvirke, Borgergade 14, 1300 København K, www.ms.dk