Bin Laden: Ikke jubelscener alle vegne

Forfatter billede

Lars Zbinden Hansen
skriver fra Lomé (04.05.11)

I de store byer i Sahel-landene var der langt fra det impulsive og massive udbrud af glæde og lettelse, som kunne opleves i New York og Washington D.C, da nyheden om drabet på Al Qaida-lederen Osama Bin Laden bølgede ud over jordkloden.

De hovedsageligt muslimske befolkninger i Mali, Niger og Mauretanien er ikke på samme måde som i Vesten fjendtlig stillet overfor Bin Laden.

Tværtimod anser mange Bin Laden for at være nærmest en slags frihedskæmper, der udstillede Vestens dobbeltmoral. T-shirts med Bin Ladens kontrafej går som varmt brød i alle hovedstæder i regionen.

Derfor var Malis udenrigsminister, Soumeylou Boubèye Maiga, i en udtalelse til det ansete ugemagasin Jeune Afrique også milevidt fra de ellers så karakteristisk glade ledere fra alverdens lande – fra tidligere præsident George W. Bush over den tyske kansler Angela Merkel til den franske præsident Nicolas Sarkozy.

Maiga sagde til magasinet, at sympatidemonstrationer for Bin Laden ikke kan udelukkes i Mali. Men hans, og regeringens, største bekymring går nu på, hvordan Aqmi (eller ”Al Qaida i Islamisk Maghreb”) vil reagere. Aqmi er en slags ”filial” af det ”centrale Al Qaida”.

Aqmi holder i øjeblikket 4 franskmænd som gidsler, formentligt et eller andet sted i det nordlige, øde ørkenområde i Mali.

De 4 blev sammen med en fransk kvinde, en togoleser og en madagasker kidnappet den 16. september i fjor i Arlit i Niger, hvor de arbejdede for det store franske firma, Areva, der er i Malis naboland bl.a. for at udvinde uran.

Kvinden og de 2 ikke-franskmænd blev løsladt i januar i år.

Burka-forbudet

Ifølge det franske dagblad, Le Monde, skal lederen af Aqmi, den 41-årige algierer, Abdelmalek Droukdel, have haft kontakt med Bin Laden i oktober i fjor, hvor de koordinerede deres holdninger omkring kidnapningen, som de satte i direkte forbindelse med det burka-forbud, som det franske senat vedtog i september.

Bin Laden bakkede op om aktionen på en video, der blev vist på den arabisk-sprogede TV-station Al Jazeera i januar i år. Her krævede Bin Laden, at franskmændene ophæver burka-forbudet og trækker deres tropper ud af Afghanistan, hvis de vil have de 4 gidsler frigivet.

På en lignende video for en måned siden, blev de 4 franske gidsler udstillet med maskinpistoler mod deres tindinger, mens de fremsatte den samme erklæring: Frankrig ud af Afghanistan.

Frankrig har afvist at forhandle med Aqmi.

Udenrigsminister Maiga frygter en ”radikalisering”af Aqmi, der både vil medføre øget rekruttering til gruppen og nye angreb og gidselstagninger.

Ifølge både Maiga og udtalelser fra Tchads præsident Idriss Déby Itno skal Aqmi fornylig have stjålet mængdevis af tunge våben fra libyske arsenaler i ly af borgerkrigens forvirring.

Maiga kalder våbenrøverierne ”en trussel – ikke kun mod udlændinge i området men mod selve den maliske stat”.

Den eneste modvægt imod truslen er ifølge Maiga at samarbejde i regionen, og derfor tager han i næste uge på en rundrejse til nabolandene Algeriet, Mauretanien og Niger, og fortsætter derfra til Paris.

Øverst på dagsordenen står, hvordan man skal forholde sig til et andet helt konkret krav fra Aqmi for at løslade de 4 franske gidsler: Gruppen har krævet 100 millioner euro (ca. 740 mio. kr.) i løsesum.

Det er ikke blot en enorm sum penge, men også et middel for gruppen til at købe endnu flere våben og rekruttere endnu flere medlemmer.

Her nogle nylige aktioner udført af Aqmi, der blev stiftet i Algeriet og oprindeligt hed GSPC (Groupe pour la predication (”forkyndelse”) et combat) men med Bin Ladens godkendelse fik lov at kalde sig Al Qaida i Islamisk Maghreb:

7. januar, 2001: Kidnapning og drab af 2 unge franskmænd, Vincent Delory og Antoine de Léocour. De blev bortført fra en bar i Nigers hovedstad, Niamey, og fundet dræbt dagen efter i Mali, gennemhullet af maskingeværsalver.

Niger, september 2010: kidnapning af 7 Areva-medarbejdere: Pierre Legrand, Daniel Larribe, Thierry Dol og Marc Furrer samt en fransk kvinde, en togoleser og en madagasker. De 3 sidste blev løsladt i januar 2011. De 4 andre menes at blive holdt fanget i det nordlige Mali.

Mauretanien, sommer 2010: kidnapning og drab på den 78-årige franske humanitære udsending, Michel Germenaneau.

—————
Journalist Lars Zbinden Hansen har indgående kendskab til vestafrikanske forhold og bor p.t. i Lomé i Togo.