Amerikansk soja kan blive tanket på europæiske biler de kommende år.
EU-Kommissionen har nemlig godkendt de standarder for bæredygtighed, der er udarbejdet af de amerikanske soja-producenter.
i en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen.
Den amerikanske sojabønne kan dermed bruges som biobrændstof i EU, foreløbigt indtil 2021, hvor nye regler træder i kraft.
Til gengæld er planen, at der kommer langt mindre palmeolie i de europæiske benzintanke det kommende årti. EU-Kommissionen besluttede nemlig i forrige uge at definere den eksotiske olie som en afgrøde med en høj risiko for at udlede CO2 gennem arealanvendelse, særligt skovrydning.
Med andre ord er der ifølge Kommissionen ikke den klimagevinst ved biobrændstof på palmeolie, som man tidligere havde troet.
Det har mange NGO’er påpeget i mange år, og de er begejstrede for en fremtidig udfasning, men peger på, at der er smuthuller i de nye retningslinjer.
I Indonesien og Malaysia, som producerer meget af palmeolien til det europæiske brændstof, er der til gengæld vrede over udmeldingen.
“Palmeolie bidrager til verdensmålene”
Det blev senest luftet på et møde mellem EU og sammenslutningen af sydøstasiatiske lande (ASEAN) i januar.
ifølge Jakarta Post.
Han nævnte yderligere, at palmeolie bidrager til 12 af de 17 verdensmål, vedtaget af FN i 2015, herunder bekæmpelse af fattigdom og sult.
Flere miljøorganisationer peger imidlertid på, at palmeolie bidrager til afskovning, naturtab, øger truslen mod skrøbelige dyrearter og udleder mere CO2 end konventionel diesel.
NGO’en peger på, at der er flere smuthuller i de nye regler, herunder en mulighed for at importere fra små producenter og olie dyrket på uanvendt land.
Derudover peger NGO’en på, at store giganter nogle gange får deres høst fra små producenter.
Handelskrig
Truslen om handelskrig er også kommet fra Donald Trump. Det var netop derfor, at Jean-Claude Juncker på vegne af EU drog til Det Hvide Hus i sommeren 2018.
Her fik han den aftale, som indebar, at EU skal importere mere amerikansk soja. Importen af den amerikanske bønne er steget med 112% fra juli til december sidste år sammenlignet med perioden året før, skriver EU-Kommissionen.
Det skyldes igen ændringer i arealanvendelse som følge af dyrkning, kaldet iLUC (indirect land use change), og det gælder særligt afskovning i forbindelse med oprettelse af plantager.
Nye regler i 2021
RED I) bliver erstattet af et nyt i 2021.
RED II), som skal træde i kraft om et par år, rummer altså skrappere krav for palmeolie.
Sojaolie er imidlertid i en anden kategori, da Kommissionen valgte ikke at definere det som en afgrøde med høj risiko for iLUC-effekter i de nye regler.
til Euractiv.
De nye regler skal godkendes af medlemslandene og EU-parlamentet.