Udviklingen kører afsted med bistanden og det går så stærkt, at OECDs bistandskomite (DAC), der måler og vurderer giverlandenes indsats, nu har sat eksperter til at granske i, hvordan man skal definere udviklingssamarbejdet fremover. For noget må gøres.
Emnet rummer meget sprængstof – for hvad er egentlig rigtig, “ægte” bistand – og hvad er ikke. Derfor holder Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) et seminar lige efter Pinse med fremtrædende indbudte debattører i København.
Det sker under titlen “Ny definition af udviklingsbistand” og finder sted onsdag den 11. juni, kl. 16.00-17.45 i Auditoriet hos DIIS, Gl. Kalkbrænderi Vej 51A på Østerbro (ved Nordhavn S-station).
Seminaret foregår på dansk og deltagelse er gratis, men tilmelding påkrævet.
Benyt venligst online tilmeldingsformularen på https://www.conferencemanager.dk/Nydefinitionafudviklingsbistand/tilmelding.html
Deadline for tilmelding er senest tirsdag den 10. juni kl. 12.
Der har været flere aktuelle blogs om emnet her på U-landsnyt.dk – se Knud Vilbys korrespondence med formanden for DAC-komiteen på http://www.u-landsnyt.dk/blog/26/de-fattigste-taber-vist-p-win-win
Når Syd-lande hjælper andre Syd-lande
Definitionen af, hvad udviklingsbistand kan indbefatte, er gennem tiden blevet justeret enkelte gange, men man har undgået større ændringer af frygt for, at definitionen blev udvandet.
I 2013 besluttede DAC imidlertid at nedsætte en ekspertgruppe, som skal kigge på definitionen.
Det skyldes bl.a. det voksende Syd-Syd samarbejde, hvor “rigere” u-lande, de såkaldte mellemindkomstlande, samarbejder med lavindkomstlandene ved at yde diverse former for bistand.
Den type samarbejde ligger uden for bistandsdefinitionen, men får stadig større betydning, og det giver derfor et misvisende indtryk af det samlede udviklingssamarbejde.
Asylsøgere og klimabistand
En anden årsag til undersøgelsen er, at bistandsdefinitionen – som den er nu – medtager en række beløbsposter i u-landshjælpen, som man egentlig gerne vil have ud af den, f.eks. udgifter til asylansøgere i donorlandene.
En tredje forklaring er, at der tales mere og mere om at mobilisere privat kapital for at nå udviklingsmålsætningerne og etablere globale offentlige goder (f.eks. klimabistand), hvilket den nuværende definition heller ikke kan indfange.
Samtidig er der sandsynligvis også mindre lødige grunde som f.eks. pres fra nogle af OECD’s medlemslande, der ønsker, at visse udgifter kan regnes som udviklingsbistand.
Poul Engberg om ekspertgruppens overvejelser
Ekspertgruppen har indtil nu holdt to af i alt tre planlagte møder, og det tredje og sidste holdes i slutningen af juni.
Poul Engberg-Pedersen, afgående souschef for “Verdensunionen for Naturbeskyttelse” (IUCN), er medlem af gruppen.
Han vil på dette seminar fremlægge gruppens overvejelser og sandsynlige konklusioner – mere om ham på http://www.u-landsnyt.dk/navnenyt/m-rkedage/poul-engberg-blir-60
Poul Engberg-Pedersen var generaldirektør for NORAD (det norske Danida) 2005-2010 og arbejdede med regeringsførelse og anti-korruption for Verdensbanken 2002-2005.
Han var sidste direktør for Center for Udviklingsforskning 1994-2002, før CUF blev fusioneret med flere andre institutter og indgik i Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).
Andre talere
* Torben Möger Pedersen, admin. direktør, PensionDanmark (tidl. minister for SF)
* Helle Munk Ravnborg, seniorforsker på DIIS og forkvinde i Mellemfolkeligt Samvirke
* Henrik Nielsen, policy advisor, NGO Forum
* Lars Engberg Pedersen, seniorforsker på DIIS
PROGRAM
16.00-16.05
Velkommen v. Lars Engberg Pedersen, seniorforsker, DIIS
16.05-16.35
Ekspertgruppens overvejelser v. Poul Engberg-Pedersen, tidligere generaldirektør, NORAD
16.35-16.45
Kommentar v. Torben Möger Pedersen, adm. direktør, PensionDanmark
16.45-16.55
Kommentar v. Helle Munk Ravnborg, forkvinde, Mellemfolkeligt Samvirke
16.55-17.05
Kommentar v. Henrik Nielsen, policy advisor, NGO Forum
17.05-17.45
Åben debat