Aarhus’ slogan er ikke længere ’Aarhus – Danish for progress’, men byen er stadig progressiv i forhold til byplanlægning. Det vil City of Tshwane/Pretoria i Sydafrika gerne lære noget af, og det har ført til et samarbejde mellem de to byer, som David Rich har skriver om.
FN’s udviklingsprogram, UNDP, udgiver hvert år Human Development Report, som hvert år er blevet en smule tykkere end det foregående år. Nu er der kommet endnu mere at skrive om, for UNDP vil fremover også medregne menneskets pres på naturen i indekset, som Kirsten Larsen her fortæller – hun gennemgår naturligvis også den seneste rapport.
Er der én der ved noget om udviklingsbistand og især den danske af slagsen, så er det Lars Engberg-Pedersen fra Dansk institut for internationale studier, så der er grund til at spidse ørene, når han fremlægger sine observationer. Ikke at man behøver at spidse ørene ret meget denne gang, for i sit seneste blogindlæg hos os taler han meget tydeligt: ”Det er for mig at se et svigt af grundlæggende værdier opbygget over mange år, nemlig at udviklingssamarbejdet skal bistå fattige mennesker og deres udvikling. Dermed er der tale om et forræderi mod udviklingsbistanden.”
Vi bragte også et indlæg fra Trine Pertou Mach og Morten Gøbel Poulsen fra Oxfam IBIS, der opfordrer Danmark til at give en hånd til reformkræfterne i Tunesien og vi fortalte om EU’s klimastøtteduks (nej, det er ikke Danmark).
Det var alt fra vores egne spalter. Her er blik på, hvad andre skriver og beskæftiger sig med.
Rekordfå flygtninge fik nyt hjem i 2020
FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, har omkring 1,4 millioner mennesker på listen over flygtninge, der har behov for at få et nyt hjem i et andet land. Det er dem, vi kalder kvoteflygtninge. Der er altid mange flere kandidater end der bliver tilbudt pladser til. Men i 2020 var det værre end i mange år, lyder det fra UNHCR. Blot 22.770 flygtninge fik lov at slå sig ned i et nyt land. Danmark tog imod 202 – 164 fra Den Demokratiske Republik Congo og 38 fra Syrien.
Der er to årsager til det relativt lave tal: For det første blev der simpelthen tilbudt færre pladser, og for det andet har coronakrisens rejserestriktioner og generelle nedlukninger af alt muligt sat forhindringer op.
”Vi kan kun håbe, at 2020 vil udgøre en ekstrem afvigelse for genbosættelse af kvoteflygtninge. Vi opfordrer indtrængende regeringer til at øge deres programmer i år, tilbyde flere pladser, fremskynde behandlingen af sager og hjælpe os med at redde liv blandt mennesker, der er mest i nød og udsat for størst risiko,” siger UNHCR’s assisterende højkommissær for beskyttelse, Gillian Triggs.
Læs mere på UNHCRs danske hjemmeside.
Flere oplysninger om UNHCR’s statistik for genbosættelse af flygtninge for 2020 er tilgængelige her, og UNHCR’s Global Resettlement Data Portal med statistik siden 2003 kan findes her.
Verdensbanken betaler for vacciner til Libanon
Mens Danmark og andre lande i den såkaldte vestlige verden hamstrer vacciner mod corona hos medicinalfirmaerne, kniber det med at følge med i de fattigere lande.
Libanon er et af de lande, og her er der siden årets begyndelse blevet registreret omkring 5.500 nye tilfælde hver dag. Pr. 17. januar er der registreret knap 250.000 tilfælde og 1.865 dødsfald. I Danmark er der pr. 25. januar registreret 193.000 tilfælde og vi har netop rundet 2.000 dødsfald.
Landet er økonomisk i knæ, og derfor er Verdensbanken nu gået ind med et beløb, der svarer til godt 208 millioner kroner til at indkøbe vacciner for. Indsatsen er en del af projektet Lebanon Health Resilience Project og vil ifølge Verdensbanken skaffe vacciner til to millioner mennesker ud af de omkring 5,5 millioner indbyggere – når man medregner de mange flygtninge fra Syrien, Palæstina og Irak.
Vaccinerne skulle ankomme i begyndelsen af februar, og de skal gå til frontlinjemedarbejdere i sundhedssektoren, folk over 65 år og 55-64-årige med kroniske lidelser.
Libanon er det første land, hvor Verdensbanken vil støtte indkøb af vacciner, men det bliver ikke det sidste, siger bankens præsident David Malpass.
Skiftedag i Det Hvide Hus betyder (som sædvanlig) u-vending på abortområdet
Vi har gennem et godt stykke tid været vidner til bizarre begivenheder i USA og fra amerikansk side. Mange af dem har haft afsenderadresse i præsident Trumps Hvide Hus eller hos grupperinger, der på en eller anden måde har støttet ham. Men der er en bizar tradition, som Trump på sin første dag trådte ind i, men som ikke er hans opfindelse – en tradition der berører mange, mange mennesker i verdens fattige lande. Hans forgængere Obama, Bush og Clinton gjorde det også. Og jo, Joe Biden gjorde det også på sin første dag i præsidentkontoret.
Det drejer sig om den såkaldte ”global gag rule” eller Mexico City-politikken, som kort fortalt går ud på, at USA ikke vil give økonomisk støtte til organisationer, som, regeringen mener, promoverer abort. Reglen blev indført af den republikanske præsident Ronald Reagan i 1984 og videreført af hans republikanske efterfølger George Bush. Efter ham kom demokraten Bill Clinton, som afskaffede loven, og siden da har skiftende præsidenter genindført den (republikanerne) og afskaffet den (demokraterne).
Nu er den så afskaffet igen og det betyder, at penge fra USA’s udviklingsbudget igen kan gå til for eksempel Marie Stopes International, som Danmark også støtter.
Norske Bistandsakuelt har mere om det.
Boris Johnson får hug af sin forgænger
Storbritannien har som et af de få lande i verden levet op til FN’s minimumsmål for rige landes udviklingsbistand, 0,7 procent af BNI. Faktisk er det indskrevet i landets lov. Loven blev indført under den konservative premierminister David Cameron og videreført af hans efterfølger Theresa May. Men det slutter nu.
Den aktuelle økonomiske krise i landet, som skyldes en cocktail af Brexit og corona, gør, at der for tiden ikke er råd til det, lød det fra regeringen i november 2020.
Her blev det offentliggjort, at landet ville spare, hvad der svarer til 33 milliarder kroner på sit bistandsbudget ved at skrue det fra 0,7 til 0,5 procent af BNI, som vi beskrev i Bistanden kort 1. december 2020.
Med den beslutning svigter regeringen og premierminister Boris Johnson, skrev Theresa May forleden i avisen Daily Mail.
Hun kritiserer Johnson og hans regering for at smide landets moralske lederskab overbord med beslutningen om at sænke bistanden under 0,7 procent af BNI.
”Andre lande lytter til hvad vi siger – ikke blot på grund af hvem vi er, men på grund af hvad vi gør. Vi har ikke krav på en plads på verdensscenen. Lige meget hvilken retorik vi benytter os af, så er det vores handlinger, der tæller. Så vi bør ikke gøre noget, som signalerer, at vi trækker os tilbage fra vores globale løfter,” skriver hun blandt andet i avisen.
Oxfam : Coronakrisen har givet uligheden et skub mod det værre
Oxfam IBIS har seks anbefalinger til regeringen og Folketinget om, hvordan Danmark kan gøre en indsats for at mindske uligheden i verden:
- Danmark skal gøre kampen mod ulighed til et centralt mål i den kommende udviklingspolitiske strategi.
- Danmark skal gå forrest i kampen mod skattely og presse på for en ambitiøs aftale i EU, der sætter bund under selskabsskatten.
- Danmark skal gå forrest i kampen for gratis, offentlig kvalitetsuddannelse til alle.
- Danmark skal gå forrest i kampen for demokrati og menneskerettigheder.
- Danmark bør gå forrest globalt, når det gælder klimaretfærdighed.
- Danmark og andre rige lande skal derfor gentænke deres skattesystemer, så de er retfærdige og direkte CO2-reducerende.
Anbefalingerne kommer sammen med den årlige ulighedsrapport fra Oxfam (som Oxfam IBIS er den danske aflægger af).
Ifølge rapporten betyder den globale coronakrise, at næsten alle lande i den kommende tid vil opleve en stigning i uligheden på samme tid. Det er nyt, og det skyldes ifølge organisationen, at coronakrisen først og fremmest rammer de fattigste og de i forvejen mest udsatte, som for eksempel bor i slumkvarterer
”Coronavirussen er en ulighedsvirus og krisen et forstørrelsesglas, der viser, at vores system muliggør, at en superrig elite kan optimere deres rigdom på bekostning af milliarder af mennesker, der kæmper for at få enderne til at mødes,” siger Kristian Weise.
Det var alt, vi valgte at bringe i denne uge. Har du eller din organisation tips til nyheder og andre historier fra det danske udviklings- og bistandsmiljø, så tøv ikke med at sende dem til os på [email protected]