Bistanden kort: Myanmar og mundbind

gettyimages-1310621154
De folkelige protester i Myanmar har udviklet sig det væbnede sammenstød mellem sikkerhedsstyrkerne og bevæbnede aktivister.
Foto: Getty Images
Laurits Holdt

17. juni 2021

Danmark har, sammen med andre rige lande, lovet at fordoble bistanden til indsatser for at bevare og styrke biodiversiteten rundt omkring i verden. Det skete i 2011. Men vi har ikke holdt løftet, som danske INKA Consult dokumenterer. Det skrev vi om forleden dag, og hvis du ikke har læst historien, så vil jeg opfordre dig til at gøre det.

Mere Myanmar, tak
En ny dansk organisation, Myanmar Action Group Denmark, vil arbejde for at holde danskernes og danske mediers fokus fast på Myanmar og den situation, som landet står i efter militærkuppet 1. februar. Ved kuppet blev frihedsikonet Aung San Suu Kyi sat i husarrest og siden har militæret slået særdeles hårdt ned på protester, hvilket har kostet hundredevis af civile livet..

Organisationen er stiftet af en gruppe af frivillige, som har en stærk forbindelse til Myanmar. Nogle kommer selv fra landet, mens andre har besøgt landet blandt andet som forskere.

Målsætningen er med organisationens egne ord:

”Mens andre katastrofer fanger mediernes opmærksomhed, holder vi fokus på Myanmar og den langvarige støtte, der skal til for at overkomme og genoprette landet efter militærkuppet. I tillæg til at være en støtte for Myanmars befolkning er vi også en ressource for de danske medier. Vi kan bidrage med dybdegående forståelse fra forskellige perspektiver. Vi forbinder lokal forståelse med internationale og akademiske perspektiver. Og vi ønsker at styrke båndet mellem Danmark og Myanmar ved at samle danske venner af Myanmar, flygtninge fra Myanmar i Danmark, organisationer som arbejder med Myanmar og modstandsbevægelsen i Myanmar.”

Læs mere på organisationens hjemmeside.

Udviklingsministeren i Burkina Faso
Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (A) tilbragte i sidste uge tre dage i Burkina Faso. Her mødtes han blandt andet med landets udenrigsminister, sikkerhedsminister og sundhedsminister. Han besøgte også projekter, som Danmark er involveret i, skriver Udenrigsministeriet på sin hjemmeside.

Burkina Faso modtog i 2019 197,3 millioner kroner fra Danmark. Udenrigsministeriets database Openaid.dk, har ikke komplette tal for 2020 endnu, men de foreløbige tal lyder på, at 162,4 millioner kroner sidste år gik til det vestafrikanske Sahelland. I 2019 gik 15 af millionerne kroner til humanitær bistand. Det tal steg i 2020 til 82 millioner, skriver ministeriet. Stigningen afspejler den alvorlige humanitære situation i landet.

Udenrigsministeriet oplyste først offentligheden om besøget, da det var afsluttet. Det er en almindelig fremgangsmåde, når ministre besøger lande og områder, hvor for eksempel terroristangreb er en væsentlig risiko, som vi tidligere har beskrevet.

Det er slemt og bliver værre i det nordlige Syrien
Den humanitære situation i de meget omtalte lejre, al-Hol og al-Roj i det nordlige Syrien, er blevet forværret i løbet af 2021. Det konkluderer arbejdsgruppen, som regeringen har nedsat for at undersøge mulighederne for at hjemtage de danske børn, der bor i lejrene. Repræsentanter for arbejdsgruppen, Task Force Evakuering, har besøgt de to lejre. For at understøtte lejrene og indbyggerne andre steder i det nordlige Syrien har den danske regering nu lovet 45 millioner kroner, som blandt andet skal gå til at forbedre adgang til vand og sanitære forhold, sundhedsydelser og almindelige hygiejneindsatser.

De 45 millioner kroner gives til UNICEF, UNFPA, Den Internationale Røde Kors Komité og International Rescue Committee. Alle organisationer gennemfører aktiviteter i lejrene, men indsatserne kommer også lokalbefolkningen i hele det nordlige Syrien til gode, skriver Udenrigsministeriet.

Syrien har i 10 år været hærget af borgerkrig, som har ødelagt landet, og de humanitære behov er enorme. 5,5 millioner er flygtet ud af landet – fortrinsvis til nabolandene som for eksempel Libanon – og seks millioner er internt fordrevne. 90 procent af befolkningen lever i dag under fattigdomsgrænsen.

Ny pulje til at hjælpe de mest udsatte i Østafrika og på Afrikas Horn
Udenrigsministeriet har lanceret en pulje på 100 millioner kroner, som skal styrke indsatser for sårbare grupper blandt flygtninge, internt fordrevne og berørte lokale samfund i lande i det østlige Afrika og på Afrikas Horn, fortæller CISU.

Puljen er en del af den danske Covid-19-hjælpepakke 4 og kan søges af civilsamfundsorganisationer. Den er henvendt til organisationer, der allerede får midler fra Udenrigsministeriet.

Læs mere om puljen på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Respiratorer til Irak og Nepal
Irak og Nepal har bedt Danmark om hjælp i form af værnemidler og medicinsk udstyr til indsatsen mod Covid-19. Det har regeringen sagt ja til, og det ser ud til at der sendes 15 respiratorer til Irak og 26 til Nepal. Hertil kommer andet medicinsk udstyr og værnemidler. Det oplyser Udenrigsministeriet.

I samme ombæring sendes også medicinsk udstyr og værnemidler til Serbien og Nordmakedonienmontenegro, som er den del af Ex-jugoslavien, der tidligere var kendt som blot Makedonien.

Respiratorerne kommer fra henholdsvis Region Syddanmark, der donerer 15 og Region Midtjylland, som donerer 26 foruden andet medicinsk udstyr. Fra Region Hovedstaden kommer der forskelligt medicinsk udstyr.

Slut med amerikansk bistand til unikt naturreservat
Siden 2016 har USA sendt 100 millioner dollars eller knap 623 millioner kroner til beskyttelse af Prey Lang-regnskovsreservatet i Cambodja. Men det slutter nu – ikke af sparehensyn, men fordi Cambodjas regering ifølge amerikanerne simpelthen ikke gør nok for at retsforfølge dem, der trænger ind i reservatet og fælder træer. Siden 2016 er reservatet skrumpet med 38.000 hektar, hvilket svarer til ni procent, lyder det fra USA’s ambassade i landet.

Pengene, der ellers var øremærket til Prey Lang-reservatet, kanaliseres i stedet til andre projekter i landet, skriver Deutche Welle, som har historien.

Et projekt i Prey Lang-reservatet var i 2018 med til at sikre Ida Theilade fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet (KU), universitetets innovationspris. I samarbejde med blandt andet studerende fra KU, lokale organisationer i Cambodja og Danmission udviklede hun initiativet ”It’s Our Forest Too”, hvor beboere området kunne monitorere og rapportere ulovlig skovhugst via en app på deres smartphones, som vi beskrev det her.

Mere om Prev Lang fra Wikipedia.

Det var næsten alt for denne gang. Inden vi slutter, skal vi dog omkring Twitter, hvor Røde Kors på et øjeblik sikrede sig 800.000 mundbind til sine samarbejdspartnere ude i verden.

Kl 21.51 torsdag 10. juni – efter sundhedsministeren havde meddelt, at kravet om mundbind ville blive fjernet de fleste steder – skrev informationschefen for supermarkedskæden Rema 1000, Jonas Schrøder, at hans forretning havde nogle paller mundbind stående, hvis noget skulle være interesseret.

Næste morgen klokken 09.04 svarede Røde Kors’ generalsekretær, Anders Ladekarl, at hans organisation gerne ville have dem, men desværre ikke kunne betale noget for dem.

38 minutter efter, klokken 09.42, svarede Rema 1000-informationschefen, at der var 800.000 mundbind klar til organisationen, og at han bare lige manglede besked om, hvor de skulle afleveres.

Det var alt, vi valgte at bringe i denne uge. Har du eller din organisation tips til nyheder og andre historier fra det danske udviklings- og bistandsmiljø, så tøv ikke med at sende dem til os på [email protected]