Andelen af den globale udviklingsbistand, der er rettet mod ligestilling mellem kønnene er firdoblet på ni år. Men der mangler viden om resultaterne af den øgede bistand. Der rådes der dog bod på med en konference mandag.
På blot ni år – fra 2002 til 2011 – er den del af den globale udviklingsbistand, der på en eller anden måde er rettet mod ligestilling mellem kønnene, firdoblet: Fra 6,5 mia. til hele 25,5 mia. dollar.
Men donorernes stigende politiske interesse for ligestilling er slet ikke fulgt op af en tilsvarende interesse blandt donorer, forskere eller politikere for effekten af bistanden på henholdsvis kvinder og mænd, piger og drenge.
Der mangler med andre ord viden om resultaterne af den øgede bistand til ligestilling og om, hvordan bistanden bedst indrettes for at nå de ønskede mål.
Det rådes der bod på ved en stort anlagt, international konference, ”Aid for Gender Equality”, i Eigtveds Pakhus i København mandag den 16. december. Konferencen er en del af det dansk-svensk-støttede forsknings- og kommunikationsprogram ReCom.
ReCom koordineres af UNU-WIDER, United Nations University – World Institute for Development Economics Research, der har hjemme i Helsinki og har den danske professor og udviklingsøkonom, Finn Tarp, som direktør. I forbindelse med ReCom har UNU-WIDER ladet 18 studier gennemføre af forskellig udviklingsbistand, alle sammen ud fra en ligestillingsvinkel.
Resultaterne af studierne vil blive fremlagt på konferencen, hvor målet er – på et kvalificeret grundlag – at bringe førende eksperter, forskere, politikere og udviklingspraktikere fra det meste af verden sammen til en diskussion af, hvordan fremtidens bistand bedst kan udformes, så den fremmer ligestilling mellem kønnene og styrker kvinder.
Og det er kvalificerede folk med erfaringer fra vidt forskellige sammenhænge, det er lykkedes arrangørerne at lokke til konferencen i København: Fra Bangladesh kommer f.eks. den første kvindelige formand (speaker) for parlamentet, Shirin Sharmin Chaudhury, der også er en kendt advokat og menneskeretsaktivist. Fra Pakistan kommer Attiya Inayatullah, tidligere minister for kvinder, befolkningsudvikling mm. Hertil kommer forskere fra USA, Afrika, Latinamerika, Asien og Europa.
Det danske islæt er – ud over Finn Tarp – Charlotte Slente, udviklingspolitisk direktør, Udenrigsministeriet, og seniorforsker Helle Munk Ravnborg fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Hun vil fremlægge et studie af ligestilling i udviklingsbistand til jord.
Konferencen indledes med en verdenspremiere på et filmet interview, hvor den 80-årige, indiske økonom og Nobel-prismodtager, Amartya Sen, begrunder, hvorfor det er så vigtig at prioritere ligestilling højt i udviklingssamarbejdet. Amartya Sen er ophavsmand til UNDP’s indeks for human udvikling, der siden 1990 har manifesteret sig som et nyttigt alternativ til at måle og sammenligne landes udvikling i stedet for blot at bruge det simple økonomiske mål, BNI pr. indbygger.
Konferencen er åben for alle: Studerende, forskere, eksperter, politikere og udviklingspraktikere, der interesser sig for udvikling og ligestilling.
For program og tilmelding, se her: http://www1.wider.unu.edu/recomgender/
ReCom-programmet – Forskning i og kommunikation om udviklingsbistand – er et treårigt program (2011-2013) finansieret af Danida og Sida. Det koordineres af UNU-WIDER, United Nations University – World Institute for Development Economics Research.