Uffe Torm
Uffe Torm (1944) har i mere end 45 år arbejdet med dansk udviklingsbistand og international udviklingspolitik som journalist, redaktør, projekt- og oplysningskonsulent, projektkoordinator, programdirektør og var fra februar 1998 til februar 2012 sekretariatsleder for Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling (DMR-U).
Han har tidligere arbejdet for Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), FN-forbundet, Mellemfolkeligt Samvirke (MS), Danida, Folkekirkens Nødhjælp (FKN), Red Barnet og Det lutherske Verdensforbunds afdeling for Mission og Udvikling (LWF/DMD) i Geneve og var medstifter af de danske udviklingsjournalisters klub, Nairobi-klubben i 1976.
Kristendom og udvikling – kan tro flytte bjerge? (2015).
Se alle Uffe Torms blogindlæg på Globalnyt
Nogle har været hurtige til at dømme bistanden ude. Andre, som f.eks. den meget engagerede tidligere medarbejder i Danida Klaus Winkel, argumenterer her på Globalnyt.dk i et blogindlæg den 19. januar for, at det er for tidligt at fælde dødsdom over udviklingsbistanden. Det samme gør flere NGO-medarbejdere på Altinget/Udvikling. Mere eftertænksomme udviklingsforskere opfordrer til en mere nuanceret debat om fremtidens udviklingsbistand (se f.eks. Globalnyt.dk 12.01.2015).
Udviklingsbistandens svindende rolle
Desuden er den statslige udviklingsbistand desværre i stigende grad gået til mellemindkomstlande og i vigende omfang til de fattige lande og de såkaldte skrøbelige stater, som har mest behov herfor.
Jeg har endvidere givet udtryk for, at fremtidens udviklingsbistand vil blive langt mere kommerciel, markeds-, handels- og privatsektororienteret, hvad enten man bryder sig herom eller ej. Det står jeg ved.
Hvor blev bæredygtigheden og det lokale ejerskab af?
KW nævner to gode, vel gennemtænkte og planlagte udviklingsprojekter, som jeg selv kender til og har besøgt i min tid i Danida (1981-1984). Det drejer sig dels om et stort regionalt vandprojekt i det sydvestlige Tanzania, som omfattede etablering af vandforsyningsanlæg i 380 landsbyer, dels et nationalt program for renovering og vedligeholdelse af over halvdelen af landets gymnasier.
Nødlidende projekter
Hvor længe skal vi blive ved?
Forsømt debat med befolkningen
Dertil kommer måske generel budgetstøtte, samt støtte til en udvikling af statslige institutioner som f.eks. ombudsmandsinstitutioner, klima- og miljømyndigheder, skattevæsen, retsvæsen, og en styrkelse af uafhængige domstole og medier, til et frit men socialt ansvarligt og gennemsigtigt privat erhvervsliv og til et aktivt og mangfoldigt civilsamfundet, som kan stille nationale og lokale myndigheder til regnskab.
Vi skal imidlertid huske på, at selv om de vestlige lande aldrig har levet op til deres bistandsforpligtelser, er der alligevel sket store fremskridt i mange u-lande i de sidste 25-30 år. Det handler jo ikke kun om bistand. Og vi har i al for høj grad forsømt at drøfte udviklingsbistandens begrænsninger, dilemmaer og udfordringer med den danske befolkning. Derfor er det jo ikke underligt, at det har været så let at beskære bistanden.