200 milliarder dollar – eller 1,3 billioner danske kroner.
Så meget vil Verdensbanken afsætte til klimakampen i en femårig periode fra 2021.
Det kunne bankens præsident, Jin Yong Kim, fortælle mandag, samtidigt med, at klimatopmødet COP24 åbnede i Polen.
“Klimaforandringer er en eksistentiel trussel mod verdens fattigste og mest skrøbelige”, lød det fra præsidenten.
“Disse nye mål demonstrerer, hvor seriøst vi behandler dette emne med investeringer og mobilisering af 200 milliarder dollar over fem år for at bekæmpe klimaforandringer”, fortsatte han.
Pengene skal fordeles i perioden fra 2021 til 2025. De kommer til at udgøre en betydelig indsprøjtning til de 100 milliarder dollar årligt, som de fattige lande er blevet lovet som støtte til deres klimaindsastser.
Støtte som lån
Men, og der er et stort men, fortæller Mattias Söderberg, klimarådgiver ved Folkekirkens Nødhjælp, pengene bliver sandsynligvis i vanlig stil af Verdensbanken uddelt som lån.
Og lån skal som bekendt betales tilbage, endda med renter og renters rente. Som nævnt er det stadig uvist, om Verdensbankens milliardløfte er tænkt som lån, men det er dog meget sandsynligt, og den seneste opgørelse fra OECD, der blev præsenteret i denne uge, talte ligeledes lån med som klimastøtte.
“Det er vigtigt at notere, at rapporterne bygger på et grundlag som ikke er anerkendt eller vedtaget”, fortalte Mattias Söderberg om opgørelsen.
Nationerne er nemlig slet ikke blevet enige om, hvordan de 100 årlige milliarder klimadollars skal registreres. Det er et af de ømtålelige emner, som skal diskuteres de kommende uger.
En nylig rapport fra Norwegian Church Aid, den norske søsterorganisation til Folkekirkens Nødhjælp, advarer om, at lån som klimastøtte kan medvirke til at skabe en ny gældskrise for fattige lande.
“Mere og mere klimastøtte bliver givet som lån. og det kan yderligere forringe gældssituationen for mange lande og kan i sidste ende underminerer klimahandling”, lyder det i rapporten.
Den danske klimaminister, Lars Chr. Lilleholt, nævnte på et samråd i Folketingets klimaudvalg i sidste uge, at han ønsker at lade kommercielle lån tælle med som klimastøtte.
Til gengæld viste en kritisk gennemgang af den danske støtte til grønne formål i udviklingslande, at der ikke her regnes lån med i opgørelsen.