Børn af krigsinvalider i skole

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Umiddelbart efter nytår indvies en ny skole i Sierra Leone i Vestafrika for 120 børn af krigsinvalider.

Den er opført på rekordtid, finansieret af private danske midler.
Ingeniører uden Grænser (IUG) har med økonomisk støtte fra Erik Thunes Legat bistået sin søsterorganisation i Sierra Leone med rådgivningen.

LOKAL ILDSJÆL

Den lokale ildsjæl bag projektet er ingeniør Mohamed Khalil, som i disse dage er i København. Der er fuld opbakning til skolens videre drift hos de lokale myndigheder, fortæller han.

Der er ansat 4 lærere til skolens start 8. januar, men der regnes med yderligere to, så skolen senere kan køre i toholdskift 7-13 og 13-18 og endda slutte med undervisning for forældrene om aftenen. Skolen, der har fået navnet Erik Thunes Primary School, har tre klasselokaler.

FÅ GÅR I SKOLE
Sierra Leone er blandt verdens fattigste lande, så det er almindeligt at udnytte de få skoler på den måde. Under halvdelen af landets børn går i skole, og middellevetiden er under 18 år.

Skolen ligger mellem to norsk-finansierede landsbyer, der er bygget til invalider efter den 10 år lange borgerkrig, der sluttede i 2002.

Der er langt at gå efter rent vand, så skolen har fået sin egen, 8 meter dybe brønd, som også kan give vand i tørketiden. I øjeblikket forsøger man at skaffe midler til at udbygge skolen med en lægekonsultation, der skal være åben et par dage om måneden.

BILLIGT ARBEJDE
Tidligere på året var maskiningeniør David Arge Malmberg fra IUG på tilsynsrejse i Sierra Leone i to uger.
 Han siger herom, at samarbejdet omkring projektet har været det bedste, han har oplevet. Budget og tidsplan er holdt, takket være Mohamed og hans ingeniørhustru. De har ”pisket” de lokale håndværkere til at arbejde billigt, fordi de skulle føle, at det var deres egen skole.

Yderligere oplysninger hos:
Christina Hennings, Sekretariatsleder
Ingeniører uden Grænser
Tlf: 60 89 44 06 og e-mail: [email protected]
www.iug.dk