BØRNEfonden har både ris og ros til Taksøe-Jensens rapport

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Mandag præsenterede ambassadør Peter Taksøe-Jensen sine anbefalinger til en ny dansk udenrigspolitik. Som flere andre udviklingsorganisationer har BØRNEfonden bidraget med en række anbefalinger til rapporten – blandt andet i forhold til unge og migration, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

”Udviklingssamarbejdet (…) skal adressere de grundlæggende årsager til migration i migranternes hjemlande, og særligt unge bør være i fokus. Ifølge BØRNEfonden udgør unge i dag 40 procent af verdens arbejdsløse, og de er fire gange så udsatte for at ende i arbejdsløshed som voksne,’ står der i rapporten.

Det glæder BØRNEfondens CEO, Bolette Christensen, at Peter Taksøe-Jensen bringer organisationens anbefalinger i rapporten:

”De voksende ungdomsårgange og det store antal arbejdsløse i Afrika er en af de største udfordringer, en ny dansk udviklingspolitik bør forholde sig til. De mange arbejdsløse unge giver problemer lokalt i form af fattigdom, radikalisering og migration – og det kan også blive en bombe under de europæiske og det danske samfund. Det er derfor glædeligt, at Peter Taksøe-Jensen har lyttet til os,” siger Bolette Christensen.

Mangler fokus på det lange seje træk

Peter Taksøe-Jensen anbefaler desuden, at økonomisk bistand i højere grad bruges i nærområderne i stedet for i Danmark, da ’en krone anvendt i Thy ikke er nær så effektiv, som den er i Jordan.’

Denne udmelding er BØRNEfonden helt enig i, skriver organisationen i pressemeddelelsen. Men det bekymrer organisationen, at Peter Taksøe-Jensen foreslår, at f.eks. Mali kan nedprioriteres til fordel for lande som Libyen, Syrien og Afghanistan.

”Pengene rækker længere, hvis vi bruger dem på langsigtet bistand i lande som f.eks. Mali, hvor migranter kommer fra. På den måde undgår vi, at folk ender i flygtningelejre i f.eks. Jordan eller Libyen. Vi bliver nødt til at holde fokus på ’det lange seje træk,” lyder det fra Bolette Christensen.

”Mali er helt central for stabiliteten i Nord- og Vestafrika, da landet netop er med til at forebygge fremtidens flygtningestrømme. En ny udenrigspolitik må ikke blot være en reaktion på tendenser netop nu, men skal også forudse, hvor fremtidige flygtningestrømme kommer fra,” lyder det fra Bolette Christensen, som ser et stort behov for at sætte penge af til langsigtede indsatser.

Hun håber derfor, at udenrigsminister Kristian Jensen (V) vil have fokus på unge, tænke langsigtet og fastholde fokus på Nord- og Vestafrika generelt i den nye udviklingspolitiske strategi, som han præsenterer på Folkemødet i juni.