Boliger til hjemvendte flygtninge på rekordtid i Kirgisistan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Dansk Flygtningehjælp afslutter nu et omfattende boligprojekt for hjemvendte flygtninge i det sydlige Kirgisistan. Projektet blev sat i værk efter etniske uroligheder i sommeren 2010, hvor over 1.500 huse blev brændt ned. Det skriver Dansk Flygtningehjælp i en pressemeddelelse mandag.

Sammenstød mellem etniske grupper i den centralasiatiske republik Kirgisistan kostede i juni mere end 350 mennesker livet og tvang over 375.000 på flugt. Dansk Flygtningehjælp blev efterfølgende udpeget til at spille en central rolle i en omfattende international hjælpeindsats, der skulle sikre hurtig genhusning. I dag, få måneder efter at projektet blev sat i værk, er boligprojektet afsluttet og har sikret genhusning til hjemvendte usbekiske kirgisere.

Under ekstra pres
– Indsatsen i Kirgisistan er et enestående eksempel på, hvor afgørende det er at sætte ind med en tidlig indsats og dermed sikre, at genhusning er mulig. Det faktum at den fordrevne gruppe usbekiske kirgisere allerede nu kan vende hjem til nye og permanente boligforhold, er en del af en større indsats, der skal stabilisere situationen i området, siger Rikke Johannesen, der er programkoordinator i Dansk Flygtningehjælp.

Strenge vintre i det bjergrige land i Centralasien har sat projektet under ekstra pres. Det har været helt afgørende, at sikre at materialer til husene nåede frem, og at fundamenterne var klar i tide inden frostgrader ville bremse genhusningsprojektet. Det har yderligere været en betingelse, at indsatsen skulle sikre permanente boliger til de etniske usbekiske kirgisere, der mistede alt under sommerens uroligheder.

Støtte til minoriteter
– Netop det, at vi har kunnet genetablere permanente boliger til de hjemvendte fordrevne, har sendt stærke signaler om international støtte til minoriteterne i området. Det har været vores rolle at sikre materialer til den indsats som FN sammen med regeringer og internationale donorer står bag. Målet har været at sikre at ambitionen om hurtig genhusning af de fordrevne, og det er vi naturligvis stolte af at have været med til at realisere. Netop nu bliver der set på at sikre yderligere hjælp til hjemvendte flygtninge i landsbyer i den sydlige del af Kirgisistan, fortæller Rikke Johannesen, Dansk Flygtningehjælp.

Dansk Flygtningehjælp er baseret i det sydlige Kirgisistan i byen Osh, og har været aktiv i den centralasiatiske republik siden 2003 gennem et netværk af lokale og internationale NGO’er. Udover genhusningsprojektet har Dansk Flygtningehjælp arbejdet med forskellige former for støtte til selvforsørgelse og juridisk bistand til udsatte grupper i de berørte områder i det sydligere Kirgisistan.