Børn i Bhutan fortæller om sig selv overfor danske skoleelever

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Et nyt gratis undervisningsmateriale til engelsk i 5.-6. klasse om Bhutan giver danske skoleelever indblik i børns liv og hverdag i det lille kongedømme i Himalaya, hedder det i en pressemeddelelse fredag.

Det er nemlig bhutanske børn selv, der fortæller om og fotograferer familie, venner, skolegangen og alt dét, der betyder noget for dem.

Undervisningsmaterialet rummer bl.a. en ode til en skraldespand, et hyldestdigt til en mor, historier om at bo i byen og på landet og drømme om at blive til noget, som kan hjælpe andre f.eks. lærer, advokat eller læge.

Materialet består af en fotofyldt undervisningsbog ”This is My Life – Stories from Children in Bhutan”, et supplerende website www.lifeinbhutan.dk og en lærervejledning.

Det er udgivet, indsamlet og redigeret af journalist Marie Venø Thesbjerg, som har boet og arbejdet i Bhutan, og siden rejst i landet flere gange:

”Jeg vil gerne formidle de bhutanske børns fantastiske billeder og historier til danske børn, så de kan spejle sig i livet i et u-land og i en anden kultur og tænke – wauw, verden er forunderlig!” siger Marie Venø Thesbjerg.

“Det giver en særlig oplevelse og nærhed, at det er børnene selv, der har skrevet historier og fotograferet. På den måde bliver materialet lærerigt, imødekommende og tankevækkende, og det opfordrer samtidig danske børn til at fortælle om deres eget liv,” anfører Thesbjerg, der har udvalgt bogens indhold blandt 5.000 fotos og over 250 historier, som hun har indsamlet hos 80 børn fra hele Bhutan.

Bogen er delt op i temaer, som målretter sig til 5.-6. klassetrin: Fakta om Bhutan, hverdagsliv i byen, på landet og i et kloster, skole, familie, mad, venner, tro og fremtid.

Det faglige udgangspunkt for arbejdet med materialet er engelsk, men det kan også inddrages i tværfaglige sammenhænge med overskrifter som: national identitet, u-landsproblematikker, globalisering, demokrati, kultur og religion.

En lærervejledning af lærer Anne Friis Hansen giver lærerne mulighed for at bruge materialet, så de kan tilgodese centrale kundskabs- og færdighedsområder i engelsk-undervisningen, hedder det.

Websitet www.lifeinbhutan.dk har supplerende materiale: videoer, bhutansk radio, tegninger og historier mv. som er lavet af børn i Bhutan. Sitet giver mulighed for at uploade egne opgaver, og vil på sigt give mulighed for at finde en venskabsskole i Bhutan.

Materialet er gratis, fordi det er støttet af Tips- og lottomidlerne under Børne- og Undervisningsministeriet. Skolerne skal kun betale for portoen til fragten.

Bogen kan bestilles på www.lifeinbhutan.dk – her kan den og lærervejledningen også downloades gratis og bruges digitalt.

Materialet kan desuden findes via https://materialeplatform.emu.dk

Yderligere oplysninger hos:
Marie Venø Thesbjerg, www.wordbyword.dk
[email protected] og tlf.: 23 27 67 40