Bortførte medarbejdere i Læger uden Grænser frigivet i Somalia

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

28. april 2009: To medarbejdere hos Læger uden Grænser (MSF), der 19. april blev bortført i Bakool-regionen i Somalia, er tirsdag blevet frigivet, skriver organisationen i en pressemeddelse.

-Vi er utroligt lettede over, at vore kolleger er i sikkerhed og har det godt, siger Dag Horntvedt, som er midlertidig chef for Læger uden Grænsers aktiviteter i Somalia.

-Deres familier er blevet informeret, og de er himmelhenrykte. Vi arbejder nu på så hurtigt som muligt at få de to genforenet med deres familie og venner og på at give dem al den støtte, de måtte have behov for efter denne oplevelse.

Den belgiske læge og den hollandske sygeplejerske, som arbejdede som medicinsk koordinator, blev bortført, da de var på vej tilbage efter et besøg i Radbhure. Ved flere efterfølgende lejligheder er det lykkedes dem at informere deres familier og kolleger – til tider gennem medierne – at de efter omstændighederne havde det godt.

– Frigivelsen af vore kolleger er kommet i stand efter en imponerende støtte i lokalsamfundet og fra ledere i Bakool og Bay og i andre dele af Somalia, forklarer Dag Horntvedt.

– Det er deres spontane initiativer, der har gjort hele forskellen. Støtten viser, hvor meget lokalbefolkningen og dets ledere påskønner det utrættelige arbejde vores somaliske kolleger og internationalt ansætte lægger for dagen for at hjælpe deres landsmænd.

Men Dag Horntvedt understreger Læger uden Grænsers harme over bortførelsen.

– I et land som Somalia, hvor så mange er afhængige af at få hjælp fra internationale nødhjælpsorganisationer, er den slags handlinger en alvorlig trussel mod befolkningens adgang til at få sundhedshjælp.

Kilde: www.msf.dk