Brasilien afviser at give patent på aids-medicin = stor fordel for u-lande

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

De brasilianske patentmyndigheder har afvist en ansøgning fra den amerikanske medicinalproducent Gilead om at give patent på et medikament, tenofovir disoproxil fumarate (TDF), som bruges til aids-patienter.

Det kan ifølge Læger uden Grænser (MSF) betyde lettere adgang til hiv/aids-medicin i udviklingslandene, skriver MSF Danmark i en pressemelding.

Beslutningen om at afvise patentansøgningen betyder, at medicinen kan produceres af brasilianske medicinproducenter eller importeres udefra, hvilket vil betyde, at prisen kan holdes nede, hedder det.

Herhjemme bydes nyheden velkommen af Søren Brix Christensen, formand for Læger uden Grænser i Danmark:

– Brasilien har været førende i forhold til produktion af billig livsforlængende antiretroviral medicin, fordi landet allerede i 1997 brød patentrettighederne. Det har betydet, at ca. 150.000 hiv-smittede brasilianere og 100.000 patienter i andre lande er kommet i behandling med medicin fra Brasilien, siger han.

Ifølge Dr. Tido von Schoen-Angerer, som er direktør for Læger uden Grænsers Kampagne for Adgang til Livsvigtig Medicin, er TDF en hjørnesten i forhold til aids-medicin. Midlet er anbefalet af Verdenssundhedsorganisationen WHO både over for patienter, der begynder i behandling, men også over for patienter, hvis medicin ikke virker længere.

– Det er helt afgørende, at flere får adgang til TDF, siger han.

I øjeblikket bruger ca. 31.000 mennesker TDF via det brasilianske aids-program, så afgørelsen har vidtrækkende konsekvenser for de brasilianske myndigheders mulighed for at fortsætte med at give behandling.

Der er medicinalproducenter i Indien, som kan fremstille godkendt TDF til en tiendedel af prisen. En førstegangs behandling koster hos dem 158 US dollar, mens Gilead i Brasilien skulle have haft 1.387 dollar.

Det er første gang, at en patentansøgning, som har relation til antiretroviral medicin, bliver afvist, og konsekvenserne vil kunne mærkes langt ud over Brasiliens grænser, anfører MSF.

– Vores apotek ville hurtigt løbe tør for medicin, hvis der ikke var lande, som brød med patenterne. Vi har virkelig brug for medicin, som også verdens fattige lande har råd til at købe, siger Søren Brix Christensen.

Yderligere oplysninger hos Maria Dohn, kommunikationschef i Læger uden Grænser (MSF), e-mail: [email protected], direkte: 39 77 56 06, mobil: 29 70 29 79