Bred politisk enighed om at tillade dobbelt statsborgerskab

Forfatter billede

Regeringen har netop indgået en bred politisk aftale om, at Danmark fremover generelt tillader dobbelt statsborgerskab. Kun Dansk Folkeparti og De Konservative står udenfor aftalen, fremgår det af en pressemeddelse fra Det radikale Venstre onsdag.

Udlændinge, der opnår dansk statsborgerskab, behøver dermed ikke længere at miste deres tidligere statsborgerskab.

Og danskere, som rejser ud og opnår statsborgerskab i et andet land, behøver heller ikke længere at frasige sig deres danske statsborgerskab.

For op mod 200.000 danskere rundt om i verden betyder det, at de for første gang, siden de flyttede til udlandet, f.eks. kan få stemmeret.

“De nye regler er gode for Danmark og danskerne”, siger den radikale udlændingeordfører, Marlene Borst Hansen og uddyber.

“De stemmer meget bedre overens med det liv, mange mennesker lever i dag. Vi rejser ud, vi kommer hjem, og vi kan sagtens have hjemme i to lande. Det anerkender den danske stat også nu.”

Reglerne om dobbelt statsborgerskab træder i kraft sommeren 2015. Der etableres en overgangsordning, hvor tidligere danske statsborgere, der har mistet deres statsborgerskab, kan ansøge om at få deres danske statsborgerskab igen.

Overgangsordningen løber over de kommende fem år.

“Aftalen er et eksempel på lovgivning, der åbner Danmark op. Med dobbelt statsborgerskab bliver internationalt udsyn til lov, og det er en moderne og positiv tilgang,” siger Marlene Borst Hansen.

Hun fortsætter:

“Netop en bred aftale er også virkelig positivt. På den måde sikrer vi aftalens holdbarhed, ligesom vi i fællesskab viser en masse mennesker den respekt, de fortjener.”