Bredside mod Tørnæs fra u-landsnyt

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) kan holde jul med vished om, at der i store dele af udviklingsbranchen er voldsom modstand mod hendes arbejde, skriver Politiken torsdag.

For et par uger siden kritiserede et samlet kor af organisationer i stærke vendinger ministerens nye projekt “Dilemmaer i u-landsbistanden”, hvor kendte mennesker indstiller udviklingsprojekter i Afrika.

Nu modtager hun så en ny salve.

På hjemmesiden u-landsnyt.dk, der er en nyhedstjeneste om u-landsbistand, gør redaktør Jesper Søe status på 2006, som han kalder et “annus horribilis” – latin for et forfærdeligt år. Dog med den undtagelse, at Muhammed Yunus fra Bangladesh fik Nobels Fredspris.

Hvad angår den hjemlige politik på u-landsområdet er der intet positivt at sige, mener Jesper Søe.

– U-landsmiljøet er bedre stillet ved ikke at have en udviklingsminister, end Ulla Tørnæs. I de 35 år, jeg har beskæftiget mig med bistand, har jeg aldrig oplevet en minister af så ringe faglig kaliber, siger Jesper Søe til Politiken.dk.

Han begrunder sit hårde udfald med 3 ting:

– U-landene er under den nuværende regering gået glip af 12-13 milliarder kroner, fordi regeringen har sat bistanden ned til 0,8 procent af BNI mod 1 procent i halvfemserne.

– Der er i år sparet 12 mio. kroner på de folkelige oplysningsmidler.

– Kendisprojektet “Dilemmaer i u-landsbistanden”.

Jesper Søe slår en streg under sin pointe: – Det kan siges meget enkelt: Ulandsbistanden er blevet rundbarberet. Det er beskæmmende.

Ulla Tørnæs har ikke ønsket at svare på kritikken.

Læs også telegrammet “Et annus horribilis – minus Yunus”, dato 17.12.06, i rubrikken Dansk bistand