Brian Mikkelsen fik som ung KUer rejse betalt af Sydafrikas apartheid-styre

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Justitsminister Brian Mikkelsen (K) deltog i 1988 på en rejse til det raceopdelte Sydafrika, hvor rejse og ophold på luksushotel for Mikkelsen og 2 andre medlemmer af Konservativ Ungdom blev betalt af det sydafrikanske apartheidstyre, skriver Politiken torsdag..

Ifølge PET-kommissionen kostede det 84.000 kr. Derudover modtog de 3 KU-er 30.000 til “oplysning” fra det sydafrikanske styre.

– Det var en ungdommelig, forkert beslutning. Vi skulle aldrig have taget imod den rejse, siger Brian Mikkelsen til politiken.dk.

I november 1988 kunne Lisbeth Møller, der var oplysningssekretær i WUS (nu Ibis), i Politiken fortælle, at målet med KU-studieturen til Sydafrika og Namibia var at kompromittere indsamlingen Operation Dagsværk, der dengang var domineret af ung-kommunister. Det bekræfter den nuværende justitsminister.

DOKUMENT

Bind 7 side 138-139 (i kommisions-rapporten)

I 1988 oplyste en kilde, at 3 KU-er havde deltaget i en delegationsrejse til Sydafrika og Namibia. Rejsen var betalt af det hvide Apartheid-styre, der havde brugt 84.000 kr. på flybilletter og luksushoteller.

Desuden modtog KUerne 30.000 kr. til ”oplysning” fra en ”særlig kasse” af den sydafrikanske vicekonsul Steyn, der ifølge en iagttager var tilknyttet den sydafrikanske sikkerhedstjeneste BOSS.

Under en middag efter hjemkomsten udleverede Steyn omkring 25 fotos af de seneste bombeattentater udført af den sydafrikanske befrielsesbevægelse ANC og fortrolige oplysninger om en delegationsrejse af Dansk Ungdoms Fællesråd til Zimbabwe til en af KUerne og bad ham om at anvende materialet til ”oplysningsøjemed”.

Steyn fortalte under mødet, at sydafrikanerne overvågede ANC-arrangementer i Danmark ved hjælp af ”specielle danske venner”, der overværede møderne med en båndoptager. Denne oplysning fik PET til at konkludere, at der ikke længere syntes at være tvivl om, at det sydafrikanske konsulat var involveret i efterretningsvirksomhed i Danmark.

Nogle dage efter PET havde modtaget disse oplysninger, blev sagen afsløret i pressen, og en af rejsedeltagerne, Brian Mikkelsen, blev kritiseret for at lade sig bruge af det hvide Apartheid-regime til at sprede vildledende oplysninger om forholdene i Namibia.

Som et resultat af den negative presseomtale nedtrappede KU kontakten til Det sydafrikanske Generalkonsulat.
(SLUT)