Lars Zbinden Hansen
skriver fra Lomé
Præsidentens halvbror og tidligere forsvarsminister i det vestafrikanske land, Togo, er idømt 20 års fængsel for kupforsøg.
Natten mellem den 12. og den 13. april 2009 kunne beboerne i bydelen Kegué i Togos hovedstad, Lomé, høre voldsomme skyderier fra maskingeværer.
Skyderierne bragede fra området omkring en villa, der tilhørte Kpatcha Gnassingbé, præsident Faure Gnassingbés halvbror. Dagen før havde mange beboere også set svært bevæbnede jeeps fyldt med elitetropper køre i retning af villaen.
Men om Kpatcha, tidligere forsvarsminister og eks-direktør for den indbringende frihavn i Lomé, selv var til stede i villaen, står hen i det uvisse.
Hvad der står fast er, at to blev dræbt og tre alvorligt såret under det tre timer lange natlige opgør, hvor Kpatchas villa blev gennemhullet af geværkugler, og et par biler stod og brændte, da opgøret var overstået, og at Kpatcha et par dage efter, den 15. april, indfandt sig foran den amerikanske ambassade i Lomé og bad om politisk asyl.
Amerikanerne afviste Kpatcha og overgav ham i stedet til de togolesiske myndigheder, som satte ham og 32 andre i fængsel og sigtede dem for forsøg på statskup.
Kpatcha nægtede sig skyldig og erklærede i stedet, at han var blevet udsat for et intrigant forsøg på at forhindre ham i at få del i magten i landet. Dette forsøg på at udelukke Kpatcha udløste et attentat-forsøg imod ham – altså angiveligt den nat mellem 12. og 13. april 2009 – sagde han.
Det kom ikke bag på ret mange i Togo, at den evige fejde mellem halvbrødrene Faure og Kpatcha udviklede sig så dramatisk.
Alle ved, at den 44-årige præsident Faure og den tre år yngre Kpatcha mildest talt aldrig har kunnet fordrage hinanden. Det hedder sig blandt togolesere, at Kpatcha med det temmeligt iøjnefaldende fribryder-korpus skal have mobbet den fysisk noget mindre Faure fra de var helt små.
Den gensidige foragt blev ikke bedre, da faren, præsident Gnassingbé Eyadema døde den 5. februar 2005 efter 38 år ved magten. Hvem havde nu førsteretten til præsidentembedet?
Det blev Faure, den forfinede, eftertænksomme, lidt indelukkede intellektuelle med universitetsuddannelser fra Frankrig og USA, der fik militærets støtte og gik af med sejren, mens Kpatcha i første omgang fik forsvarsministerposten – Kpatcha, den ringere uddannede, den impulsive, ja mange siger grove og brutale men folkeligt populære personlighed.
Forsvarsministerposten tog Faure imidlertid fra Kpatcha igen i forbindelse med en regeringsomdannelse i december 2007, uden at Kpatcha eller omverdenen fik nogen forklaring.
Iagttagere vurderede, at Faure efter 2 år ved magten frygtede Kpatchas stigende popularitet i befolkningen og ikke mindst internt i militæret. Det er formentligt den begivenhed, der har fået det intense broderhad til at føre til begivenhederne i april 2009.
I torsdags (15.9.) kom så den foreløbigt seneste kulmination på sagaen om de to halvbrødre.
Togos højesteret idømte Kpatcha og 2 militærfolk tyve års fængsel. Tre andre af præsidentens mange brødre og halvbrødre og 27 medsammensvorne fik fængselsstraffe fra alt mellem 12 måneder til 20 år.
Retspræsident Abalo Pétchélébia erklærede, at den fremlagte sigtelse mod Kpatcha var blevet grundigt belyst og bevist under retssagen og henviste til dokumenter, USB-nøgler og vidneudsagn, der skulle dokumentere, at de dømte i dagene forud for 12. april i 2009 havde haft en række møder rundt omkring i Lomé, hvor de planlagde det statskup.
Det skulle finde sted, når præsident Faure tog på statsbesøg i Kina et par dage senere. Faure aflyste Kina-besøget i sidste øjeblik, da han fik nys om kupplanerne.
Familie-anliggende
Retten konfiskerede samtidig Kpatchas (ikke ubetydelige) togolesiske ejendom. På sin side fastholdt han sin uskyld og bad de meddømte om at tilgive ham.
”Dette er udelukkende et internt anliggende i familien. Vi burde forsone os” (i stedet for en retssag), sagde Kpatcha til retten. Han blev bakket op af forsvarsadvokaten, Zeus Avalon, samtidig en kendt togolesisk oppositionspolitiker, som efter retssagen udtalte, at det stadig langt fra er bevist, at Kpatcha er skyldig.
Præsident Faure har siden opgøret i Kegué i april 2009 været meget forsigtig i sine udtalelser om sagen og f.eks. hele tiden henvist til ”denne kupsag” uden at nævne halvbrorens navn. Mange vurderer, at Faure helst havde været uden retssagen, men at de internationale donorer har presset på for at få den gennemført.
Togoleserne venter nu spændt på næste kapitel i broder-fejden og spørger sig selv, om Kpatcha nu også kommer til at sidde hele sin fængselsstraf ud. Kan præsident Faure holde til at have den populære Kpatcha siddende bag lås og slå i så mange år?
Et helt ubekendt ”X” i spørgsmålet er, at Faure nu sidder i sin anden og sidste præsidentperiode. En ny præsident skal ifølge forfatningen vælges i 2015. Hvordan denne nye præsident vil stille sig til Kpatcha bag tremmer, er et åbent spørgsmål.
Måske varer det alligevel ikke så længe, inden Kpatcha igen er på fri fod. Han vinkede og smilede i hvert fald til sine mange loyale støtter, da han forlod den tætpakkede højesteret i torsdags.
Lars Zbinden Hansen korresponderer til U-landsnyt.dk fra Vestarika. Han er bosat i Lomé i Togo