Torsdag 17. maj blev der afholdt en folkeafstemning, hvor Burundis vælgere skulle sige ja eller nej til at forlænge præsidentens valgperiode fra fem til syv år og flytte magtbeføjelser fra parlamentet til præsidenten.
Der vil som hidtil være en grænse på to valgperioder for præsidenten. Men på grund af lovændringen bliver den nuværende præsident Pierre Nkurunzizas valgperioder nulstillet, så han har mulighed for at stille op til de to kommende præsidentvalg, som ifølge planen skal afholdes i 2020 og 2027. Hvis han vinder begge valg vil han kunne være præsident frem til 2034, hvor han er 71 år.
Ifølge Al Jazeera stemte 73 procent ja mens 19 procent stemte nej. Der var angiveligt en valgdeltagelse på 96 procent.
Forslaget og afstemningen har været kontroversielle. Oppositionen har kaldt begge dele udemokratiske og erklæret at resultatet var givet på forhånd på grund af præsidentens og hans støtters vold og trusler mod deres modstandere. Ifølge oppositionen blev der begået omfattende svindel ved afstemningen.
To eller tre valgperioder
Landet har befundet sig i konstant politisk krise efter præsidenten i 2015 meddelte, at han ville stille op til en tredje valgperiode – hvilket er i modstrid med landets grundlov.
Han affejede dog kritikken med, at han ikke blev valgt men udpeget af parlamentet til sin første periode og at den tredje periode i virkeligheden var hans anden periode.
Krisen har i flere omgange udmøntet sig i voldelige sammenstød mellem sikkerhedsstyrker og demonstranter. Det har kostet 1.200 livet og sendt flere end 400.000 på flugt til landene omkring Burundi.
Desuden har sikkerhedsstyrkerne og ungdomsmilitsen Imbonerakure dræbt, tortureret, voldtaget og bortført medlemmer af oppositionen.
Gennem 1990erne var landet hærget af borgerkrig som kostede omkring 300.000 mennesker livet. I 2000 underskrev parterne den såkaldte Arusha-aftale, der lagde grunden for fred og definerede landets grundlov.