Byge af spørgsmål til Per Stig om Nepal fra socialdemokrat

Redaktionen

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Kirsten Brosbøl har stillet 5 af de såkaldte paragraf 20 spørgsmål til udenrigsminister Per Stig Møller (K) om Danmarks engagement i at fremme menneskerettighederne i Nepal.

Spørgsmål og svar følger nedenfor og kan iøvrigt ses på Foketingets hjemmeside. (Et spørgsmål mangler så vidt vides endnu besvarelse.)     
                             
Spørgsmål nr. S375 fra Kirsten Brosbøl (S) til udenrigsministeren: “Deler  udenrigsministeren den udbredte bekymring for den aktuelle situation i  Nepal, som den bl.a. kommer til udtryk i artiklen fra Politiken den 13. marts 2005?”

Svar:
“Den danske regering deler fuldt ud en opfattelse af situationen i Nepal som værende overordentlig alvorlig. Denne opfattelse danner baggrund for den umiddelbare danske reaktion, både bilateralt og sammen med vore EU-partnere.   EU har gentagne gange efter Kongens magtovertagelse offentligt givet udtryk for sin store bekymring over udviklingen i Nepal.

Allerede den 2. februar udsendte EU en erklæring, der udtrykte stor bekymring over situationen. EU opfordrede heri til ophævelse af undtagelsesstilstanden og genindførelse af det repræsentative demokrati og de demokratiske og civile rettigheder.

EU er særligt bekymret over menneskeretssituationen. På baggrund af de  manglende fremskridt, udsendte EU den 1. marts endnu en erklæring, der  understregede EUs fortsatte bekymring over situationen. Til trods for EUs og andre landes reaktioner, må det konstateres, at situationen i Nepal siden 1. februar er blevet yderligere forværret.

Regeringen har, i lighed med andre donorlande, besluttet for indeværende ikke at påbegynde nye udviklingsaktiviteter i samarbejde med den nepalesiske regering.        
                                                               

Spørgsmål nr. S377 fra Kirsten Brosbøl (S) til Udenrigsministeren:        

“Hvorledes agter udenrigsministeren at fremme koordinationen af det  internationale samfunds pres på den nepalesiske konge for overholdelse af  menneskerettighederne i landet?”

Svar:
“Danmark deltager aktivt og har placeret sig centralt i koordination af denne indsats i flere fora og på flere niveauer. Koordinationen finder bl.a. sted i regi af EU, direkte mellem de relevante hovedstæder, mellem de relevante FN-missioner og ikke mindst blandt de relevante organisationer og missioner i Kathmandu.

Der udøves særlige bestræbelser på at sikre optimal koordination i forbindelse med den igangværende 61. samling af FNs menneskerettighedskommission i Geneve, hvor der arbejdes på en resolution, der er stærkt kritisk overfor udviklingen i Nepal og samtidig søger at etablere en styrket overvågning af situationen på menneskerettighedsområdet.”                                                                     
                                                                       

Spørgsmål nr. S378 fra Kirsten Brosbøl (S) til udenrigsministeren: “Vil udenrigsministeren arbejde for – gennem Danmarks deltagelse i internationale fora, herunder de igangværende møder i FNs menneskerettighedskommission – at sikre yderligere international tilstedeværelse i Nepal med henblik på monitorering af udviklingen, herunder omfanget af menneskerettighedskrænkelser i landet?”

Svar: 
“Danmark arbejder aktivt for, at der skabes et grundlag for international monitorering af menneskeretssituationen i landet. Aktuelt koncentrerer dette arbejde sig ikke mindst om den igangværende 61. samling af FNs menneskerettighedskommission i Geneve.”                           
                                                                  

Spørgsmål nr. S379 fra Kirsten Brosbøl (S) til udenrigsministeren: “Vil  udenrigsministeren arbejde for, at EU følger bl.a. Indien og USAs eksempel og indfører et midlertidigt forbud mod salg af våben til Nepal?” 

Svar:
“Rammerne for våbensalg fra EUs medlemslande er reguleret i EUs adfærdskodeks for våbeneksport fra 1998. Adfærdskodeksen sætter en høj fælles standard for våbeneksport fra EU-landene i form af en række kriterier, som skal tages i betragtning ved afgørelser om eksport af våben.

Kriterierne vedrører bl.a. respekt for menneskerettigheder og hensyntagen til, om våbeneksport kan fremkalde eller forlænge konflikt eller spændinger i det potentielle modtagerland. Adfærdskodekset vurderes ikke at levne rum for våbeneksport til Nepal i den aktuelle situation.

UK har et militært samarbejde med Nepal, som først og fremmest omfatter teknisk bistand. Den britiske regering har efter Kongens magtovertagelse suspenderet sin militære bistand til Nepal. Derudover har Udenrigsministeriet kun kendskab til, at Belgien tidligere har leveret våben til den nepalesiske hær. Belgiske myndigheder har netop givet afslag på en ansøgning om våbeneksport til Nepal.

Kilde: www.ft.dk