Café Vand runder en million

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Cafégæster i København og Århus har nu doneret 1 million kr. til Folkekirkens Nødhjælps vandprojekter i u-landene, skriver organisationen i en pressemeddelelse tirsdag.

29 caféer i København og 15 caféer i Århus har siden 1999 været med i projekt ”Rent vand koster”, som drives af frivillige i Folkekirkens Nødhjælp. Caféerne sætter vandkander og indsamlingsbøtter frem sammen med en opfordring til cafégæsterne om at donere 2 kroner til Folkekirkens Nødhjælps arbejde med at skaffe rent drikkevand i u-landene.

I december 2005 blev indsamlingsbøtten på Café Smagløs på Kloster Torv i Århus tømt. Pengene fra denne bøtte fik indsamlingen op over en million. Café Smagløs har været med i ”Rent vand koster” siden projektet startede i Århus, og indehaver Jette Rudal fortæller om motivationen til at gå med:

– Vi havde egentlig en politik om ikke at tage penge for vand, men da vi hørte om projektet, syntes vi det var en god måde at støtte på, og derfor gik vi med. Det er et godt initiativ, der sætter fokus på, at rent vand faktisk koster noget.

Caféen har kun haft positive reaktioner fra kunderne. Folk vil gerne betale lidt for vandet, når pengene går til et godt formål, og det sker, når kunder betaler med Dankort, at de lige hæver to kroner oveni beløbet, som de så putter i bøtten.

– Arbejdet ved at være med i projektet er ikke overvældende, men der er selvfølgelig nogle udgifter forbundet med. Vand, citron og is er ikke gratis, og i princippet kunne man selv tjene pengene på at sælge vandet. Men når det er sagt, er projektet en rigtig god ide, som vi som socialt engageret virksomhed gerne vil være med i, slutter Jette Rudal.

I 2005 støtter cafépengene følgende projekter

Uganda
Nye drikkevandsboringer i 3 lejre for internt fordrevne i Katakwi-distriktet.
Albanien
Rent drikkevand til Tropoja kommune via en rørledning fra bjergene til 2 vandreservoirer.
Cambodja
Drikke- og vandingsvand til 28 skoler og 1.000 familier i Malai og Thmar Pourk.

Yderligere oplysninger hos leder af netværksgruppen, Mads Klæstrup Kristensen, tlf. 2025 6789.

Læs mere på www.noedhjaelp.dk