Den danske regering har heller ikke levet op til tidligere udmelding om, at den ville indføre restriktioner på de finansielle markeder, skriver CARE Danmark i en pressemeddelelse torsdag. Organisationen håber på mere aktiv dansk indsats.
EU’s Finansministre mødes d. 21. juni for at vedtage en fælles holdning til ny lovgivning, der skal begrænse spekulation i fødevarer.
“Det skal være slut med en ukontrolleret spekulation i fødevarer på børserne i Europa. Derfor vil Danmark arbejde for, at EU indfører restriktioner på de finansielle markeder.”
Så klar var udmeldingen på forsiden af Kristeligt Dagblad fra daværende erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF), inden Danmark overtog EU-Formandskabet i januar 2012.
Men fredag, når EU’s Ministerråd vil godkende sin fælles holdning til ny lovgivning på området, er resultatet skuffende for de hundredevis af organisationer i Europa, som har arbejdet for at sætte en effektiv stopper for fødevarespekulation.
Det skriver CARE Danmark i en presseudtalelse torsdag.
“I Danmark må vi desværre konstatere, at regeringen ikke har vist sig som en medspiller til trods for det flotte standpunkt tilbage i 2012,” siger Kenneth Haar, researcher i Corporate Europe Observatory, som er en af de organisationer, der har fulgt udviklingen af lovgivningen tæt.
Banker har ændret praksis
I de senere år har mange banker ellers besluttet sig for at indstille spekulation i basale fødevarer. Det gælder blandt andet Nordea, som har erkendt, at der er en sammenhæng mellem spekulation på de finansielle markeder og rekordhøje fødevarepriser.
Også mange andre europæiske storbanker, såsom DZ Bank og Commerzbank har fulgt Nordeas eksempel og har stoppet deres investeringer i fødevare-baserede værdipapirer som svar på massiv kritik.
“I CARE Danmark er vi glade for bankernes skridt og det vigtige signal, det sender både til politikerne og andre finansinstitutioner. Men der foregår stadig massiv spekulation i fødevarer på verdensmarkedet, som gør, at millioner af mennesker i udviklingslandene må skære voldsomt ned på deres madindkøb, når priserne stiger voldsomt”, siger Rolf Hernø, programkoordinator i CARE Danmark.
Og fortsætter: “Derfor er det helt uforståeligt, at den danske regering ikke har villet arbejde for at sikre en lovgivning, der kan være med til at dæmme op for spekulationen”
Baggrunden er alvorlig. Verden har de seneste år været vidne til historisk voldsomme udsving i de globale fødevarepriser, hvilket spekulation i basale fødevarer har gjort sit til at forstærke. Dette har kastet millioner af fattige mennesker ud i sult, hungersnød og fattigdom.
Håb om ændring i sidste øjeblik
Frivillige tiltag fra bankerne er dog ikke nok til at sætte en stopper for overdreven spekulation i fødevarepriser. Lige nu er man i EU i den afgørende fase af revideringen af den lovgivning, der spiller en helt central rolle for at begrænse spekulationen.
‘Det er tankevækkende, at flere europæiske banker er længere fremme end den danske regering, når det gælder om at begrænse spekulationen. Spekulation i fødevarepriser en af de mest forkastelige former for investeringer, så det har været nedslående at se, hvordan den danske regering har modarbejdet forslag, der kunne have gjort en stor forskel”, udtaler Kenneth Haar.
Og fortsætter: “Nu er det så udvandet, at vi kun kan håbe, at der kan ske fremskridt i sidste fase, hvor der skal forhandles med Europa-Parlamentet om den endelige lov. Forhåbentlig vil den danske regering besinde sig og arbejde konstruktivt på at give loven et løft i sidste øjeblik.”