CARE: Finanslov slagter langsigtet udvikling

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

“Det er en sort dag for det gode og anerkendte udviklingsarbejde, danske organisationer som CARE Danmark udfører i verdens fattigste lande,” siger Niels Tofte, generalsekretær i CARE Danmark ifølge organisationens websted.

Med de planlagte besparelser ender Danmarks udviklingsbistand ifølge regeringen på 0,71 procent af BNI, hvilket kun lige akkurat holder Danmark oppe over grænsen for FN’s minimumsanbefaling.

“Men hvad mange ikke lige tænker over er, at langt over en fjerdedel af midlerne går til at modtage flygtninge i Danmark. Det betyder, at den danske udviklingsbistand ligger helt nede på 0,5 procent af BNI. Det er bekymrende langt under FN’s minimumsniveau,” siger Niels Tofte og tilføjer:

“Danmark lever ikke længere op til sine internationale forpligtelser.”
Finanslov vender ryggen til de allerfattigste Besparelserne vender især ryggen til det langsigtede udviklingsarbejde, som ellers adresserer de centrale problemer i udviklingslandene.

“Det undergraver desværre det lange tunge træk i udviklingsarbejdet, som CARE Danmark og andre danske organisationer har arbejdet for de sidste mange år. Vi skal nu ud og lukke nogle af vores projekter, der er med til at løfte folk ud af fattigdom og forhindre fremtidens flygtningestrømme,” siger Niels Tofte.

Ingen bekymring blandt finanslovsparter Udenrigsminister Kristian Jensen er ikke bekymret over de voldsomme besparelser i udviklingsbistanden, som især rammer det langsigtede udviklingsarbejde:

“Danmark er ét ud af kun fem lande i hele verden, der lever op til FN´s målsætning om at give 0,7 procent af BNI i udviklingsbistand. Derfor har vi som danskere intet at skamme os over, i forhold til den bistand vi giver,” sagde udenrigsminister Kristian Jensen (V) i oktober til DJØF-bladet.

De Konservative jublede i går over finansloven, selv om formand, Søren Pape, tidligere har afvist at partiet ville lægge stemmer til så voldsomme besparelser i udviklingsbistanden:

”Jeg kan ikke forestille mig, vi får en u-landsbistand på 0,7 procent af BNI. Det kan godt ske, men ikke i en finanslov, hvor vi deltager,” har Søren Pape tidligere udtalt.