Miljø- og udviklingsorganisationen CARE International opfordrer til øjeblikkelig handling, når delegationer fra 194 lande i disse dage samles i Doha i Qatar for at diskutere klimaets fremtid ved FNs klimatopmøde, COP18.
Det fremgår af en stærkt appellerende presseudtalelse tirsdag.
De globale ambitioner for verdens klima skal hæves markant på mødet i Doha, og der skal helt nye og mere afgørende forslag på bordet, hvis fremtidens klima skal reddes. Sådan lyder opfordringen fra CARE, der også er til stede ved FNs klimatopmøde.
COP18 finder sted i et år, da klimaforandringernes konsekvenser for alvor har vist deres sande ansigt:
På Filippinerne og i Bangladesh har store oversvømmelser hærget, Rusland og Australien har været ramt af voldsomme tørker, og senest trak orkanen Sandy et spor af ødelæggelse efter sig på sin vej hen over Haiti, Cuba og USA, hedder det.
Samtidig anslår både Verdensbanken og forskere, at kloden står over for en temperaturstigning på omkring fire grader, og ikke det “tålelige” maximum på to grader, som man frygtede på klimakonferencen i Købenavn (CP15) for bare tre år siden.
Det er en stigning, der ligger et godt stykke over, hvad planeten kan holde til. Alligevel er de politiske ambitioner stadig meget langt fra det, der er nødvendigt, hvis verden skal komme klimaforandringerne i møde.
“Klimaforandringerne er allerede skyld i katastrofer, voksende fattigdom, fødevareusikkerhed og økonomisk og social ulighed i verdens fattigste lande”, siger CAREs internationale generalsekretær Robert Glasser, og lægger til:
“Vi er på vej ind i en ny æra med ekstreme vejrforhold og et skiftende klima, der rammer hele kloden. Tiden er løbet fra os. Vi kan ikke længere undgå store skader som følge af klimaforandringerne. Men vi kan reducere skadernes omfang og støtte de allermest udsatte i at tilpasse sig de nye klimaforhold”.
CARE opfordrer derfor deltagerne i Doha til at tage øjeblikkeligt ansvar og sikre, at forhandlingerne resulterer i reelle, langsigtede forpligtelser. CARE foreslår:
* En hurtig reduktion af udledningen af drivhusgasser – det indebærer bl.a. en aftale om en ny Kyoto-periode (denne aftale har søgt at regulere udledningen af CO2).
* En klar tidsplan med fastsatte milepæle, der skal resultere i en ny global klimaaftale i 2015.
* At de fattigste og mest udsatte mennesker – særligt kvinder og piger – udgør kernen i de tiltag, der skal takle klimaforandringerne.
* At der oprettes et system, som sørger for kompensation for de betydelige tab og skader, som klimaforandringerne forårsager.
Formanden for CAREs delegation i Doha, Kit Vaughan, siger:
’Klimaforandringerne har allerede konsekvenser i store dele af verden, og endnu flere konsekvenser venter os i fremtiden. De næste to uger er afgørende for planetens fremtid – og for alle os, der lever her”.
“Det er nu, vi har chancen for at sikre de næste mange generationer. At rejse hjem fra Doha uden en plan for fremtidens klima er ikke en mulighed’.
Yderligere oplysninger hos:
Line Gamrath Rasmussen, tlf. 53 72 72 50 og
e-mail: [email protected]