CARE: Japan vil udslette Kyoto-aftale

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Japan vil ikke støtte en ny forpligtende periode under Kyoto-protokollen, der regulerer udledninger i atmosfæren.

Det er netop kommet frem under de internationale klimaforhandlinger i Cancun i Mexico. CARE Danmarks klimaspecialist frygter, at andre lande vil følge efter, skriver organisationen i en pressemelding onsdag.

Japanernes udmelding kom kun 2 dage inde i klimaforhandlingerne og går ud på, at de ikke vil støtte en anden forpligtende periode under Kyoto-protokollen. Den nye periode er efterfølgeren til den første og nuværende periode, som udløber ved udgangen af 2012.

– Det er en virkelig dårlig start for forhandlingerne. Faren er, at andre lande vil følge Japans eksempel og forsøge at løbe fra deres reduktionsforpligtelser, siger Poul Erik Lauridsen, klimaspecialist i CARE Danmark.

Uden Kyoto, ingen plan for fremtiden

Hvis Kyoto-protokollen ikke forlænges, står verden uden en plan for, hvordan den globale temperaturstigning kan holdes under to grader.

– Kyoto-protokol-len er den eneste bindende aftale, vi har p.t. Hvis vi ikke forlænger den, bliver klimaaftalen stærkt forringet, anfører Poul Erik Lauridsen.

Japan må ikke løbe fra sit ansvar

Kyoto-protokollen blev indgået i 1997 i Kyoto i Japan. Poul Erik Lauridsen mener, at Japan skal stå ved den historiske aftale, som blev indgået i deres eget land.

– Japan må ikke udslette Kyoto, siger klimaspecialisten og uddyber:

– Alt det, vi har opnået indtil nu, bliver udvandet, hvis andre lande vælger at gøre ligesom Japan. Det er afgørende, at EU nu udviser lederskab og sikrer, at vi får en ny forpligtende periode under Kyoto-protokollen.

Konsekvenserne af klimaforandringerne viser sig i form af flere cykloner, oversvømmelser og tørkeperioder, der rammer verdens mest udsatte mennesker særligt hårdt.

Yderligere oplysninger hos:
Kommunikationsmedarbejder i CARE Danmark Liv Østergaard
tlf. 61 66 68 19 og e-mail: [email protected]