CARE: Klimaresultatet i Durban lader verdens fattigste i stikken

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Klimaforhandlingerne i Durban har nået sin ende, men resultaterne skuffer. Parterne har brugt meget lang tid på at nå meget små fremskridt, og det tegner dårligt for planetens fremtid og for verdens fattigste, som rammes hårdest af klimaforandringerne.

Der er brug for mere politisk vilje og handlekraft ved næste års klimatopmøde, siger CARE International i en presseudtalelse søndag.

– Forhandlingsparterne svigtede deres vigtigste forpligtelse fra sidste års klimatopmøde i Cancun. Dermed svigtede de planeten og ikke mindst verdens fattigste og mest sårbare mennesker, som allerede nu lider under klimaforandringerne, selv om de bærer det mindste ansvar for dem, siger Tonya Rawe, seniorrådgiver i CARE USA, og fortsætter:

– Det er uacceptabelt, at forhandlingsparterne har udvist så lidt vilje til at få de vigtige aftaler på plads.

Forhandlingerne i Durban bragte små fremskridt med sig i forhold til etableringen af Den grønne klimafond, men spørgsmålet om, hvordan fonden skal finansieres, står stadig ubesvaret.

Vejen frem bliver lang og hård

– Forventningerne til, hvad forhandlingerne i Durban ville ende med, var lave, men udfaldet endte med at blive endnu lavere, siger Tonya Rawe og fortsætter:

– I topmødets sidste timer var vi vidne til et uværdigt fald hen mod den laveste fællesnævner, da forhandlingsparterne nåede til enighed om en aftale, der stort set ikke gør andet end at redde dem fra at tabe ansigt.

– Stien mod en langsigtet og lovligt bindende klimaaftale er blevet lagt og får nogle til at se et lille håb, men detaljerne i aftalen er ikke på plads, og vejen frem vil være fuld af udfordringer. Det tegner skidt for planetens fremtid, at det tog forhandlingsparterne så lang tid at nå til enighed om så lidt.’

Opfordrer til mere politisk vilje

Følgerne af de globale klimaforandringer kan allerede mærkes – særligt i verdens fattigste lande – og verdens ledere er ifølge Tonya Rawe nødt til at indse, hvor vigtigt det er, at handle hurtigt:

– Forhandlingsparterne må erkende, at klimaændringerne ikke er et centralvarmesystem, man kan skrue ned for, når det bliver for varmt.

– Verden mærker allerede nu klimaforandringernes konsekvenser, og der er mere i vente. Verdens ledere er nødt til at handle nu for at forebygge, at verden lider mere skade.

Efter de træge forhandlinger i Durban er parterne nødt til gå til forhandlingsbordet med større politisk vilje og handlekraft, når de mødes igen næste år.

– Verdens fattigste, som er mindst ansvarlige for de globale klimaændringer, er udsat for stadigt flere cykloner, altødelæggende tørker og uregelmæssige regntider, og vi opfordrer kraftigt verdens ledere til at udvise politisk vilje, når de vender tilbage til forhandlingerne ved næste års klimatopmøde, slutter Tonya Rawe.