CARE: Mangel på klima i ny strategi kan betyde flygtningestrøm

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Regeringen har netop fremlagt sin udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi, og til trods for at migration er at finde blandt de fem hovedpunkter i strategien, er klima og særligt klimatilpasning ikke en del af strategien. Det får CARE Danmark til at betegne den del af strategien som kortsigtet:

”Det giver ikke mening at tale om at bremse migration uden at forholde sig til klimaforandringer. Faktum er, at langt flere mennesker flygter fra klimaforandringer end fra krig og konflikter, så hvis man ønsker at bremse migrationen, så er man simpelthen nødt til at tænke klimaet ind i strategien på lige fod med andre faktorer,” siger Sarah Kristine Johansen, politisk koordinator i CARE Danmark i et indlæg på organisationens websted. 

Læs mere om regeringens nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi: Regeringen fokuserer på sikkerhed, globalisering og det nære (14.06.2017)

“Vi må ikke begå den fejl at tænke på klimaforandringer som noget, der langt ude i fremtiden betyder højere vandstand. Det er en geopolitisk realitet, der allerede i dag påvirker migration og international terror,” siger Sarah Kristine Johansen.

Klimaforandringer sender flest på flugt

CARE Danmark viste i rapporten Fleeing Climate Change fra november 2016, at klimaforandringer sender dobbelt så mange mennesker på flugt, som krig og konflikter gør. Rapporten fastslår også, at antallet af mennesker på flugt fra klimaforandringer kun vil stige i fremtiden.

”I 2050 kan op mod 250 millioner mennesker være tvunget til at flygte fra deres hjem på grund af blandt andet klimaforandringerne. Det svarer til tre gange Tysklands befolkning,” siger Sarah Kristine Johansen og uddyber:

”Derfor er en migrationsplan uden fokus på klimatilpasning meget kortsigtet. Det nytter ganske enkelt ikke at ville bekæmpe den stigende migration ved grænseoverskæringerne. Derfor er det positivt, at strategien medtænker de bagvedliggende årsager til migration og afsætter penge til denne indsats. Men hvis vi skal gøre det effektivt, er vi nødt til at tænke klimatilpasning ind i planen, ellers er den dømt til at fejle,” siger hun og henviser til, at Tyskland allerede arbejder med klima som en vigtig faktor i forhold til landets sikkerheds- og udenrigspolitik.

Læs mere om og download rapporten Fleeing Climate Change.