Caritas: Godt med et serviceeftersyn

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Den katolske hjælpeorganisation, Caritas Danmark, har nu sit høringssvar klart om udviklingsminister Christian Friis Bachs (R) udkast til lovforslag om Internationalt Udviklingssamarbejde, som han ønsker skal erstatte den hidtidige lov fra 1971.

Svaret går på flere punkter imod et høringssvar fra NGO-samarbejds-organet, NGO Forum, som blev bragt forleden her på U-landsnyt.dk, se http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/05-02-12/danske-u-landsorganisationer-er-bekymrede-og-frygt

Caritas Danmark er sammen med 58 andre organisationer og foreninger medlem af NGO Forum.

DOKUMENT

Overordnet finder Caritas Danmark det relevant at give loven et serviceeftersyn.

Lovens målsætning (§ 1):

På linje med høringssvaret fra NGO Forum, så finder Caritas Danmark det vigtigt, at lovens formål bliver præciseret.

Organisation (§ 10):

Caritas Danmark kan tilslutte sig, at Styrelsen for Internationalt Udviklingssamarbejde nedlægges tillige med Rådet for Internationalt Udviklingssamarbejde, mod at der til gengæld oprettes et nyt organ, Udviklingspolitisk Forum.

Det er dog Caritas Danmarks opfattelse, at lovforslaget, såvel som Udviklingsministerens tilkendegivelser efterfølgende i den offentlige debat, efterlader en vis usikkerhed om Udviklingspolitisk Forums rolle.

Caritas Danmark foreslår derfor, at Udviklingspolitisk Forums navn ændres til Udviklingspolitisk Råd. Det er vigtigt, at det nye organ ikke bare bliver udviklingsministerens diskussionsklub eller tænketank, men at det, uafhængigt af ministerium og minister, egenhændigt kan forholde sig til strategier, politikker, prioriteringer m.v., der skal udmønte den danske bistand både på det humanitære og udviklingsmæssige område.

Selvklart er det naturligt, at udviklingsministeren også inviteres til at deltage i Udviklingspolitisk Forums/Råds diskussioner, men ikke i dets konklusioner og indstilling til ministeren. Lige så klart bør ministeren også kunne invitere sig selv til en drøftelse af et emne.

Men udviklingsministerens eventuelle medlemskab af eller formandskab for Forum/Råd vil være en helt forkert sammenblanding af roller.

Ministeren skal ikke løbende give råd til sig selv, eller stille kritiske spørgsmål til regeringens udmøntning af f.eks. strategier. Forum/Råd må have mulighed for at sætte sin egen selvstændige dagsorden ud over at være høringspart og i en vis udstrækning også sparringspartner for ministeren.

Det må således være formanden, der med ansvar over for Forum/Råd tilrettelægger arbejdet i samarbejde med det sekretariat, der skal betjene Forum/Råd.

Caritas Danmark opfordrer således til, at Forums/Rådets rolle kommer til at svare til, hvad der gælder for en lang række andre råd nedsat af regeringen. Og at formanden for Forum/Råd i lighed med den nuværende formand for Styrelsen udpeges efter forelæggelse for Regeringens ansættelsesudvalg.

Netop af hensyn til en klar rolle- og ansvarsfordeling kan Caritas Danmark kun bifalde, at det kommende Forum/Råd ikke skal behandle konkrete ansøgninger, men at disse bliver behandlet i en administrativ bevillingskomite i Udenrigsministeriet, jf. bemærkninger til § 10 i udkastet til lovforslag.

Caritas Danmark ser dog ingen grund til, at der til denne komite skal udpeges op til fire eksterne medlemmer med u-landsfaglig ekspertise. Den ekspertise må ministeriet selv kunne stille, og dermed også stå fuldt ud til ansvar for de afgørelser, bevillingskomiteen træffer.

Caritas Danmark håber, at ministeriet vil inddrage ovenstående synspunkter i det endelige lovforslag, som skal fremsættes for Folketinget.

Jann Sjursen,
Generalsekretær for Caritas Danmark