Caritas: Norden må skubbe på for en ny flygtningepolitik

syriske_flygtninge_freedom_house
De flygtninge der kommer til Danmark skal nu vente i tre år med at blive genforenet med ægtefælle og børn, som de måtte efterlade i krigshelvedet i Syrien.
Foto: Freedom House
Forfatter billede

Caritas-organisationerne i Norden fremlagde mandag en fælles udtalelse om flygtningesituationen i Europa. Udtalelsen er et resultat af et fællesnordisk møde i sidste uge i Stockholm.

Han deltog i sidste uge i et fælles nordisk Caritas-møde i Stockholm. Sjursen er især bekymret over den nye tre-års grænse for familiesammenføring for flygtninge, der har midlertidig opholdstilladelse i Danmark:

Jann Sjursen anerkender, at de nordiske lande i en europæisk sammenhæng har taget ansvar i situationen uanset opstramningerne:

Mere humant og retfærdigt

Caritas i Norge, Sverige, Finland og Danmark er blevet enige om følgende udtalelse:

Caritas-organisationerne i Norden er bekymrede over den senere tids stramning i asylpolitikken i de nordiske lande. Vi beder vore regeringer om at standse konkurrencen om at have den strengeste asylpolitik og bidrage til at finde europæiske løsninger.

Caritas opfordrer regeringerne i de nordiske lande til at være drivende kræfter i en ny flygtningepolitik, som fordeler ansvaret for de flygtninge, der kommer til Europa på en mere human og retfærdig måde, og som forhindrer at desperate mennesker må ofre livet for at komme i sikkerhed.

Dublin-forordningen har vist sig ikke at kunne håndtere den tilstrømning af flygtninge, som Europa nu står over for. Så må man tænke nyt. Mere solidaritet, både mellem de europæiske lande og over for folk på flugt, bør være svaret på nutidens flygtningesituation, ikke flere lukkede grænser.

Flygtningekonventionen, som skal sikre at alle, der er på flugt fra uholdbare forhold i hjemlandet, skal kunne få ophold i et andet land indtil det er trygt at rejse hjem igen, må som andre menneskerettigheder respekteres. Der må desuden lægges op til en hurtig integration af dem som har krav på beskyttelse, ved at give dem muligheder for at lære sproget, og for at få uddannelse og arbejde. Samtidig hviler der et ansvar på os alle for at bekæmpe fordomme, had og racisme, som kan stå i vejen for flygtningenes integration i de nordiske lande. I dette integrationsarbejde både kan og vil vi frivillige organisationer spille en vigtig rolle i de kommende år.

Caritas i de nordiske lande taler for:

  • At Dublin-forordningen erstattes med et nyt system, som fordeler ansvaret for de flygtninge, som kommer til Europa, på en mere human og retfærdig måde
  • At åbne trygge og lovlige flugtruter til Europa
  • Indførelse af humanitært visum
  • At visumpligt kan ophæves, når den humanitære situation tilsiger det
  • At der gøres tiltag for, at familier hurtigst muligt kan genforenes med deres nærmeste

Yderligere oplysninger: Generalsekretær for Caritas Danmark, Jann Sjursen (30264901)