Carlsberg i Malawi gransker svindel for millioner

carlsberg
Forfatter billede

Ifølge det malawianske medie Nyasa Times er tre ledende medarbejdere i Carlsberg-selskabet sendt hjem efter at man blev opmærksom på uregelmæssigheder i finansafdelingen.

Uregelmæssighederne når rundt sat op i (omregnet) 78 millioner kr., skriver Nyasa Times. Politiken anfører, at svindlen angiveligt er sket ved at betale oppustede priser for råvarer og tjenesteydelser.   

Carlsberg i Danmark bekræfter, at to ledende medarbejdere samt regnskabschefen i Malawi er suspenderet, mens der foretages undersøgelser i deres afdeling. Der er dog ikke rejst formel politianklage.

“Vi er opmærksomme på uregelmæssighederne, men vi ved ikke, hvor avisen har beløbet fra”, siger Carlsbergs kommunikationschef, Jens Bakke, til Politiken og tilføjer:

“Vi er ikke færdige med undersøgelserne og kender ikke beløbet endnu”.

Ifølge Politiken antyder Bakke, at sagen blev opdaget af en whistleblower (sladrehank).

Donorerne og “Cashgate”

De udenlandske donorer af udviklingsbistand har haft Malawi i kikkerten, siden fremkomsten af en omfattende korruptionssag “Cashgate” i 2005, som har kørt siden.

Den har grebet om sig år for år i det langstrakte land, der ikke alene er det sydlige Afrikas fattigste, men også et af de fattigste i verden i det hele taget. 

Danmark lukkede bistanden til Malawi i 2002 med kort varsel efter VK havde overtaget regeringsmagten i november året før og ønskede omfattende besparelser på u-landsmidlerne.

Bistandsprogrammet var ellers et af de mere effektive, og satsede bl.a. på teknisk uddannelse – en mangelvare i Afrika i dag.

Se også om bistandsdonorernes aktuelle skepsis på

http://www.nyasatimes.com/2015/07/09/donors-still-lack-trust-in-malawi-govt-financial-system-dfid

Et lille stykke dansk bistandshistorie

Bryggeriet i Malawi er et af de første eksempler på, at danske statslånsmidler formidlede en større dansk erhvervsinvestering i et fattigt afrikansk land.

Mens Tuborg p.t. er det foretrukne danske ølmærke på de internationale markeder, er Carlsberg således dominerende indenfor bryggerigigantens produkter i Afrika.

Det skyldes et lille stykke bistandshistorie fra dansk u-landshjælps barndom, som henter baggrund i dav. udenrigsminister Per Hækkerups (S) aktive interesse for dansk u-landsvirke.

Et af de mere specielle indslag kom, da han i 1960erne under en Afrika-rejse formidlede bygning af bryggeriet i Malawi via penge fra et statslån under u-landshjælpen.

Anlægget i byen Blantyre åbnede i december 1968 som det første Carlsberg Bryggeri uden for Danmark og sponsorerer i dag flere sociale projekter Bl.a. en stor fodboldturnering, “Carlsberg Cup”, som er i gang i disse uger.

Per Hækkerup (1915-1979), der elskede sjusser og store cigarer, var i 1960ernes og 70ernes Danmark en højtstående minister, som aldrig opnåede den statsministerpost, mange mente han var selvskreven til.