Som ministeriets centerchef for global politik og sikkerhed er fødselaren centralt placeret i udmøntningen af dansk udenrigspolitik på områder, der rækker fra vore relationer til nye vækstlande som Kina, Indien og Brasilien over stabilisering i verdens brændpunkter såsom Mali, Somalia, Afghanistan og Irak, til hard core sikkerhedspolitik.
Dertil kommer Danmarks bidrag til international fred og bekæmpelse af Islamisk Stat.
Interessen for international politik og økonomi blev for alvor vakt under et års ophold (1984-85) som udvekslingsstudent med American Field Service i Mexico og mødet med en fremmed kultur og ganske andre samfundsmæssige udfordringer end i Danmark.
Her skabtes grundlaget for en livslang kærlighed til Latinamerika og valget af en internationalt orienteret studieretning på Handelshøjskolen i København (CBS) med økonomi, international folkeret, kommunikation og sprog.
Næsten tre år i despotisk land
Hun var færdig som cand.merc.int. i 1994, hvorpå eventyrlyst fik hende til at takke ja til et job som Junior Professional Officer (JPO) i den relativt ukendte tidl. spanske koloni, Ækvatorial Guinea, i Vestafrika.
Her arbejdede hun små tre år (1994-97) for FNs Udviklingsprogram (UNDP) med fremme af demokrati, menneskerettigheder og udvikling af de tilbagestående landdistrikter. Det var – og er – der stort behov for; se mere på https://en.wikipedia.org/wiki/Equatorial_Guinea
Ækvatorial Guinea er et despotisk styret land, som Danmark aldrig selv ville forlene med udviklingsbistand, men hvor den unge dansker mødte Alberto, der arbejdede som cubansk læge. De blev senere gift, stiftede familie i Danmark, hvor de bor i Mikkelborg-kvarteret i den nordlige del af Rungsted Kyst og er forældre til to drenge, der i dag er 15 og 17 år.
I 1997 indtrådte hun i udenrigstjenesten som fuldmægtig og blev senere ambassadesekretær i Nicaraguas hovedstad, Managua (2002-04).
Fra 2007 til 2009 var hun Danmarks ambassadør i La Paz i Bolivia, hvorfra hun også var sideakrrediteret i Peru og Ecuador.
Som souschef i Danidas Asien-kontor var hun bl.a. pennefører for samarbejdsstrategien med det plagede Afghanistan og deltog i kriseoperationen for danskere efter tsunamien i Sydøstasien Anden Juledag 2004.
Hun har desuden ledet udenrigsministeriets Borgerservice fra 2009 og frem til august 2011
Karriere i iltempo, men så….
Charlotte Slente var fra 2011 til 2013 chef for global udvikling og samarbejde – posten som den reelle nr. to i Danida.
Hun blev direktør for udviklingspolitik – dvs chef for Danida – pr. 1. august 2013 efter en diplomatisk karriere i iltempo. Til gengæld er det aldrig tidligere sket, at en Danida-chef rykkede så hurtigt ud af embedet igen – under et halvt år.
Hendes forgænger, Ib Petersen, var til sammenligning Danida-chef i over seks år og kunne – som flere andre før ham – rykke videre til prestigeposten som dansk FN-ambassadør i New York.
Han fik med andre ord flere år på posten end hun fik måneder.
Kan koges ned til GGGI
Åsagen kan koncenteres ned på forkortelsen GGGI – det grønne institut i Sydkorea (Global Green Growth Institute).
Charlotte Slente blev sat i forbindelse med embedsværkets manglende oplysninger til dav. udviklingsminister Christian Friis Bach (R) om vedtagelsen af GGGIs rejseregler, der resulterede i ministerens afgang.
Udenrigsministeriet leverede en intern redegørelse af forløbet, som bekræftede, at ministeriets embedsmænd allerede 6. november fandt ud af, at Friis Bach talte usandt, da han over for Folketinget sagde, at han ikke havde været med til at godkende rejsereglerne i GGGI. De tillod Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, at rejse på første klasse som formand for GGGI.
Alligevel fik ministeren først besked om misinformationerne 20. november. Dagen efter gik han af på grund af fejlen.
En intern redegørelse rettede på den baggrund særdeles hård kritik over ministeriets håndtering af sagen og tre medarbejdere kom i tjenstligt forhør, en af dem angiveligt Charlotte Slente.
Ikke så værst endda
Det kan godt være, at Charlotte Slente ikke længere er Danida-chef med titel af direktør, men hun er både centerchef på et helt centralt politisk område og ministeriets særlige udsending for skrøbelige stater.
Vel at mærke efter at hun først var kørt ud på et sidespor som “ambassadør for økonomisk diplomati” i syv måneder. Så hvem ved….
Dagens begavede fødselar er fra Falster ligesom Danidas første kvindelige chef, Ellen Margrethe Løj (67), der nu leder FNs fredsmission i det kaotiske Sydsudan.
Slente tog således studentereksamen fra Nykøbing Falsters Katedralskole i 1984, før karrieren begyndte.