Chef i 30 lande

Forfatter billede

Ann Mary Olsen har overtaget chefstolen i Dansk Flygtningehjælps Internationale afdeling og dermed påtaget sig ansvaret for at sikre nødhjælp, beskyttelse og langsigtede løsninger for flygtninge og fordrevne i over 30 lande.

57-årige Ann Mary Olsen kender Dansk Flygtningehjælp både fra det nationale og internationale arbejde. Med en humanistisk bagage startede hun karrieren i Flygtningehjælpen i 1991, da hun blev chef for organisationens integrationskontor i Roskilde.

– Der går en lige linje fra Dansk Flygtningehjælps integrationsarbejde i Danmark til den internationale humanitære indsats. Begge dele handler om at finde løsninger for flygtninge og fordrevne. Mennesker, der har brug for en særlig hånd for at opnå de samme rettigheder, som befolkningen i det land, de befinder sig i, og til samtidig at skabe et værdigt liv for sig selv og deres børn, siger Ann Mary Olsen.

Det første job i Dansk Flygtningehjælp førte til Balkan, hvor Ann Mary Olsen var leder af programmer i henholdsvis Bosnien og det dav. Serbien-Montenegro midt i 1990erne. Derefter var hjertet tabt til det internationale arbejde, og hun har siden fungeret som henholdsvis programkoordinator, sektionsleder, souschef, og fra i år chef for International afdeling.

I de omkring 15 år, hvor Ann Mary Olsen har været aktiv i den inter-nationale humanitære indsats, har forholdene for arbejdet ændret sig markant. Konflikterne er blevet skærpede og respekten for konventio-ner og rettigheder mange steder på retur.

Ann Mary Olsen oplever, at det netop derfor gør en stor forskel, at “hendes” organisation er til stede helt ud på de enkelte programmer i hvert af de flere end 30 programlande.

– Det er særligt vigtigt, fordi vi arbejder i meget konfliktfyldte områder, hvor det er vanskeligt at operere, og de lokale medarbejdere er udsat for stort pres. Men fordi vi udfører arbejdet selv, står vi stærkt. Det betyder, at vi får adgang til flygtningene, og at vi dermed både kan sikre, at hjælpen når frem, og samtidig skabe opmærksomhed om de mange civile ofre, siger Ann Mary Olsen.

Hun fremhæver, at selv om flygtninge og fordrevne er ofre for krigen, skal de langt fra behandles som hjælpeløse ofre:

– Det, der har gjort størst indtryk på mig, når jeg har været ude i verdens brændpunkter, er at de flygtninge, vi hjælper, har så fantastisk mange ressourcer. Det er dét, vi skal bygge på i hjælpearbejdet.