Christian Friis Bach forlader dansk politik og drager til FN

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Chr. Friis Bach forlader dansk politik og bliver leder af FNs økonomiske kommission for Europa (UNECE), som Gunnar Myrdal engang var chef for. Den fhv. radikale udviklingsminister bliver dermed højest placerede dansker i FN med titel af undergeneralsekretær og direkte reference til FNs generalsekretær.

Dog nok kun til sommeren 2015, hvor han formentlig får “konkurrence” af Folketingets formand, Mogens Lykketoft, der ventes valgt til ny formand for FNs generalforsamling (plenarforsamlingen). Se mere længere nede.

48-årige Friis Bach, der trak sig som minister i slutningen af november i konsekvens af GGGI-skandalen, tiltræder allerede mandag d. 4. august i Geneve.

Han blev opfordret til at søge sin nye stilling for et par måneder siden og fik tilbudt jobbet tirsdag aften, skriver Det radikale Venstre i en pressemeddelelse onsdag.

Friis Bach, der p.t. er formand for sit partis folketingsgruppe, forlader hermed u-landsområdet til fordel for Europa – dog med en centralasiatisk vinkel tilbage. 

Tager over fra dansk “caretaker”

Han tager såmænd over fra en anden dansker, idet diplomaten Michael Møller har siddet som fungerende eksekutivsekretær for UNECE siden d. 9. april i år.

Om det har haft indflydelse på udnævnelsen vides ikke, men den danske udenrigstjeneste har i hvert fald haft god adgang til viden om jobmuligheden. Man kan se mere om Michael Møller længere nede. 

Friis Bach har desuden efter eget udsagn en god rapport til FNs mægtige generalsekretær Ban Ki-moon, som han har mødt adskillige gange. 

Myrdal var den første

UNECE er FN’s økonomiske kommission for Europa og arbejder primært med økonomisk integration og samarbejde i Europa.

Organisationen, der består af 56 medlemsstater fra både Europa, Nordamerika og Asien, blev oprettet i 1947 og har sit hovedkontor i Genève i Schweiz. 

UNECE arbejder i dag primært i Østeuropa, Kaukasien og Centralasien – se mere på http://www.unece.org 

Organisationens seneste fem eksekutivsekretærer siden 2000 har da også alle været østeuropæere. De har i snit siddet to år. 

Men Friis Bach bliver ikke den første skandinav. To finner har beklædt lederstolen, og den første chef var navnkundige svenske Gunnar Myrdal (1947-57) – mere om ham på http://en.wikipedia.org/wiki/Gunnar_Myrdal

Forener FN og Europa

UNECE har forhandlet og forvalter 14 internationalt bindende aftaler herunder fem konventioner.

Den mest kendte i Danmark er Århus konventionen om adgang til information, deltagelse og klageadgang på miljøområdet. Den blev underskrevet 25. juni 1998 i Århus.

UNECE forener FN og det europæiske samarbejde: Troen på at der kan skabes fred og fremgang gennem konkret samarbejde om alt fra handel og energi til trafikskilte og luftforurening.

Med krisen i Ukraine og spændingerne i Europa er der igen blevet hårdt brug for den vision, hedder det.

Titlen som undergeneralsekretær i FN er niveauet lige under FNs generalsekretær og indgår i verdensorganisationens ledelse. Titlen rangerer internationalt på ministerniveau.

UNECEs budget for 2014 og 2015 er alt i alt på ca. 100 millioner dollars (ca. 540 mio. kr.). Dvs meget mindre end de omkring 16,5 milliarder danske bistandskroner Friis Bach var politisk bestyrer for indtil for godt et halvt år siden.

Vil gøre en “lille forskel”

“Som leder af UNECE får jeg mulighed for at engagere mig i udenrigspolitik, som jeg brænder for og altid har beskæftiget mig med. Jeg håber, jeg kan være med til at gøre en lille forskel i FN og i verden,” siger Christian Friis Bach – der beholder fritidslandbruget i Ganløse i Nordsjælland og kun flytter til Geneve i arbejdsdagene, mens familien bliver boende i Danmark.  

“Jeg har været glad for at være med til at præge dansk udviklingspolitik som minister og dansk politik som gruppeformand og finansordfører,” lægger han til.

Partileder Margrethe Vestager, der har fulgt processen helt fra starten, udtaler:

“Jeg er meget glad for at få en dansker og en radikal placeret så centralt i FN. Christian Friis Bach fik i sin tid som udviklingsminister solid international indflydelse, og han fik gennemført de største ændringer i dansk udviklingspolitik i 40 år, hvor menneskerettighederne kom helt i front”.

“Det skete med opbakning fra et enigt Folketing, og det vidner lidt om Christians internationale indsigt, diplomatiske evner og venlige stil. Der er brug for alle dele i FN”. 

Partifællen, udenrigsminister Martin Lidegaard, føjer til:

“Christian Friis Bach kommer til at videreudvikle ECE’s arbejde med økonomisk integration og samarbejde i Europa – ikke mindst bæredygtig økonomisk udvikling. Det er en vigtig dagsorden for Danmark og supplerer også EU’s fokus på vækst, beskæftigelse og stabilitet.”

Hans radikale afløser

I forbindelse med, at Friis Bach forlader Folketinget, bliver Helle Løvgreen Mølvig nyt folketingsmedlem for Det Radikale Venstre.

Hun er i dag formand for partiet i Frederikssund og 1. suppleant til Folketinget i Nordsjællands Storkreds.

Hun har studeret film- og medievidenskab på Københavns Universitet, er uddannet filmproducer fra Den Danske Filmskole og har i en årrække arbejdet på  film- og TV-produktionsselskaber. I 2012 blev Helle Løvgreen Mølvig uddannet lægemiddelkonsulent.

Hun tiltræder som medlem af den radikale folketingsgruppe, når den nye politiske sæson starter med partiets sommergruppemøde den 11.-12. august.

Konstitueringen af gruppen med bl.a. fordeling af ordførerskaber vil også blive vedtaget på sommergruppemødet.

Fredag blev Camillla Hersum valgt som konstitueret gruppeformand og finansordfører. Hun er i forvejen gruppenæstformand, medlem af Folketingets Præsidie, sundheds- og psykiatriordfører samt udenrigsordfører.

En omstridt minister

Tilføjelse U-landsnyt.dk:

Friis Bach gennemførte over hals og hoved og med minimal høringstid dybtgående omkalfatringer i forvaltningen af dansk bistand og opnåede først enighed om sin nye omstridte “grundlov” for u-landsbistanden efter at have fået stillet stolen for døren af et politisk flertal uden om regeringen – fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti.  

Se også telegrammet http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/10-05-12/ny-u-landslov-i-d-lgsm-l 

Det medførte, at Friis Bach hårdt presset måtte give den indrømmelse, at en ny mægtig såkaldt ekstern bevillingskomite, hvorigennem u-landsmilliarderne fremover skulle løbe, ikke blev fuldt kontrolleret af embedsmænd fra Danida.

Folk udefra fik vetoret, og det medførte, at komiteen, der trådte i kraft fra 1. januar 2013 som afløser for U-landsstyrelsen, kunne indgå i den u-landslov, som blev vedtaget af et enigt folketing i 2012.

Også på andre punkter var Friis Bach omstridt. Det gælder hans stærke satsning på budgetstøtte (bistandspenge direkte i modtagerlandenes statskasser), selv når det gjaldt voldsomt korruptionsplagede såkaldte svage eller skrøbelige stater.

Hans fulde opbakning til at gennemføre denne strategi også i Afghanistan og i det hele taget satse stærkt på et så kaotisk og politisk ustabilt land; så stærkt, at Afghanistan er udnævnt til største aftagerland for danske u-landsmidler.

Hans klare drejning mod erhvervsorientering af den danske u-landsstøtte – som radikal politiker.

Hans opdeling af NGOerne i en stor klub for såkaldte rammeorganisationere med faste årlige bevillinger fra Danida og så alle de andre, hvis evner til at administrere midler på betryggende vis blev sat til debat.

Hans forhøjelse af NGOernes egetbidrag, som har accellereret indsamlingskapløbet og beslaglagt vigtige personaleressourcer – man kunne blive ved.

På den positive sider gælder bl.a., at Friis Bach kom til jobbet med flere hundrede ekstra u-landsmillioner i bagagen fra regeringen. 

Samtidig var han imidlertid i årevis regeringens mest ukendte minister i offentligheden – se også kommentaren http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/03-10-12/engell-retter-h-rd-kritik-mod-friis-bach-virker-so 

Se vort store portræt af ham ved hans tiltræden som minister d. 3. oktober 2011 på http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/03-10-11/christian-friis-bach-helt-til-tops-gennembrud-i-tr

Om danskeren, der har varmet sædet siden april

The UN Secretary-General has asked Mr. Michael Møller, Acting Director-General of the United Nations Office at Geneva, to take on the functions of Acting Executive Secretary of the UNECE as of Wednesday, 9 April 2014, pending the arrival of a new Executive Secretary (dvs. Christian Friis Bach).

Secretary-General Ban Ki-moon announced on 5 November 2013 the appointment of Michael Møller of Denmark as Acting Head, United Nations Office at Geneva. Mr. Møller replaced Kassym-Jomart Tokayev. On 9 January 2014, Mr. Møller was appointed Acting Secretary-General of the Conference on Disarmament.

Mr. Møller brings to the position a wealth of experience, having served for more than 30 years as an international civil servant in the United Nations. Most recently he was Executive Director of the Kofi Annan Foundation from 2008 to 2011.

Prior to this, he served as the Secretary-General’s Special Representative for Cyprus (2006-2008) and Director for Political, Peacekeeping and Humanitarian Affairs in the Office of the Secretary-General (2001-2006), also serving concurrently as Deputy Chief of Staff for the last two years of that period.

Between 1997 and 2001 he was the Head of the Office of the Under-Secretary-General for Political Affairs at UN headquarters in New York. He served in different capacities in Iran, Mexico, Haiti and Geneva, where he started his career in 1979 with the United Nations High Commissioner for Refugees.

Born in 1952 in Copenhagen, Mr. Møller completed a Master’s course in International Relations at Johns Hopkins University and a Bachelor’s degree in International Relations from the University of Sussex, United Kingdom.

Kilde: UNECE

Om Mogens Lykketoft og FN

En del peger på, at Danmark i 2015 kommer til at sidde på en meget høj post i FN.

Sidste år indstillede den danske regering Folketingets formand og tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) til posten som formand for FN’s generalforsamling.

Lykketoft ventes gå hele vejen og blive valgt, når der i juni 2015 skal vælges en ny formand. Både fordi han indtil videre er eneste kandidat til posten, og fordi han har opbakning fra hovedparten af de vestlige lande i FN. 

“Han er frontløber og alene på banen. Vi krydser fingre, men lad os nu vente og se. Intet er afgjort. Men det er en meget spændende opgave, der venter ham, hvis han får posten, og jeg tror, han vil blive en ganske glimrende leder,” sagde tidl. udenrigsminister Per Stig Møller (K) til bt.dk i juni.

En høj post

Formandsposten i generalforsamlingen er central i FN.

Her er samtlige 193 medlemsstater repræsenteret, hvilket gør møderne til et forum, hvor alle lande, store som små, kan diskutere problemstillinger – i modsætning til det mere eksklusive og stormagtsdominerede Sikkerhedsråd.

Det er generalforsamlingens formand, der sørger for at lede møderne i plenarforsamlingen.

Den nuværende formand er Miguel d’Escoto Brockmannn fra Nicaragua. Formanden vælges på skift fra fem regionale valggrupper, og det er fra Danmarks valggruppe – den vestlige gruppe – at formanden for 2015-16 skal vælges.

Hvis Mogens Lykketoft bliver valgt, vil han søge orlov fra Folketinget.