Fødselaren, der runder en af de rundeste dage man kan i sit liv, stod ud på en bemærkelsesværdig politisk karriere, men er nu helt ude af dansk politik igen.
Efter at være rykket ind i Folketinget med det yderste af neglene ved valget i september 2011 fik han omgående taburetten som udivklingsminister i den nye SRSF-regering – en yndlingspost for ham – og gennemførte omfattende ændringer i udviklingspolitikken og ikke mindst Danidas forvaltning af den.
Men noget gik galt. I november 2013 valgte han selv overraskende at gå som minister, og syv måneder senere forlod han helt dansk politik for at blive leder af FNs Økonomiske Kommission For Europa (UNECE)i Geneve i Schweiz med tiltel af undergeneralsekretær i FN.
Friis Bach gik, fordi han følte han havde misinformeret Folketinget i sagen om den omstridte danske støtte til det grønne klimainstitut, GGGI, i Sydkorea.
Årsagen til fejlinformationerne pegede ellers i den grad i retning af udenrigsministeriet – se mere her
For sagen var, at det var embedsmænd i ministeriet, der havde fejlinformeret deres minister, og derfor burde han ikke gå, lød analysen fra nogle.
Flere mente endda, at hans afgang kunne tolkes som tegn på, at han ikke var moden til det politiske liv, som det udspilles på Slotsholmen, skriver Berlingske i sin fødselsdagsomtale.
Og i et interview med DJØF-bladet for nylig sagde han, at han ikke savner politik:
“Når jeg ser på noget af dét, danske politikere bliver udsat for, må jeg sige, at jeg synes, det er meget barsk…. De personlige omkostninger er for store”.
Hu hej, hvor det ellers gik som minister
Det var ellers ikke handlekraft, det skortede på, da Christian Friis Bach satte sig i ministerstolen.
Han gennemførte i 2012 over hals og hoved og med minimal høringstid dybtgående omkalfatringer i forvaltningen af dansk bistand og opnåede først enighed om sin nye omstridte “grundlov” for u-landsbistanden efter at have fået stillet stolen for døren af et politisk flertal uden om regeringen – fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti.
Det medførte, at Friis Bach hårdt presset måtte give den indrømmelse, at en ny mægtig såkaldt ekstern bevillingskomite, hvorigennem u-landsmilliarderne fremover skulle løbe, ikke blev fuldt kontrolleret af embedsmænd fra Danida.
Folk udefra fik vetoret, og det medførte, at komiteen, der trådte i kraft fra 1. januar 2013 som afløser for U-landsstyrelsen, kunne indgå i den u-landslov, som blev vedtaget af et enigt folketing i 2012.
I et tilbageblik
Også på andre punkter var Friis Bach omstridt. Det gælder:
– Hans stærke satsning på budgetstøtte (bistandspenge direkte i modtagerlandenes statskasser), selv når det gjaldt voldsomt korruptionsplagede såkaldte svage eller skrøbelige stater.
– Hans fulde opbakning til at gennemføre denne strategi også i Afghanistan og i det hele taget satse stærkt på et så kaotisk og politisk ustabilt land; så stærkt, at Afghanistan er udnævnt til største aftagerland for danske u-landsmidler.
– Hans overraskende klare drejning mod erhvervsorientering af den danske u-landsstøtte – som radikal politiker.
– Hans opdeling af NGOerne i en stor klub for såkaldte rammeorganisationere med faste årlige bevillinger fra Danida og så alle de andre, hvis evner til at administrere midler på betryggende vis blev sat til debat.
– Hans forhøjelse af NGOernes egetbidrag, som accellererede indsamlingskapløbet og beslaglagde vigtige personaleressourcer.
Stod fast mod besparelser
På den positive side gælder bl.a.
– at Friis Bach kom til jobbet med flere hundrede ekstra u-landsmillioner i bagagen fra regeringen,
– at han (og hans parti) forhindrede enhver besparelse i de to år han sad (denne kendsgerning har her i 2015-16 fået en hel ny vigtig dimension).
– at han opdelte dansk bistand i en fattigdomsorienteret ramme og en global ramme til alt det andet, så man langt nemmere kunne sætte “varedeklaration” på (nu ophævet af Venstre-regeringen).
Samtidig var han dog bestandigt i meningsmålingerne regeringens mest ukendte minister i offentligheden.
Se også Globalnyts afsked med Friis Bach i november 2013 her
Og vort store portræt ved hans ministertiltræden d. 3. oktober 2011 her
Dagens fødselar har netop fejret sølvbryllup med sin kone, Karin Friis Bach. Parret har tre børn og driver sammen et mindre økologisk jordbrug ved Ganløse i Nordsjælland.