CIDH kritiserer skarpt de facto regeringen i Honduras

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af Eva Rasmussen

Den Interamerikanske Menneskerettigheds Kommission, CIDH, sluttede fredag sit besøg i Honduras med en skarp kritik af de overgreb, der er sket under de facto regeringen ledet af Roberto Micheletti, skriver det argentinske dagblad El Clarín lørdag.

CIDH konstaterer, at statskuppet er et brud på den forfatningsmæssige orden, og at det er ledsaget af en stærk militær tilstedeværelse. Menneskerettigheds Kommissionen ser med stor alvor på, at fire demonstranter er døde og adskllige sårede af skud. ”Det bør undersøges til bunds, hvem der er de ansvarlige”, hedder det i den foreløbige rapport.

CIDH konkluderer, at kun en tilbagevenden til det institutionelle demokrati vil tillade en effektiv overholdelse af menneskerettighederne.

Ingen overraskelser, kommenterede Honduras de facto udenrigsminister Carlos López. Han tilføjede dog, at det var bemærkelsesværdigt, at CIDHs observertioner er totalt sammenfaldende med den resolution som Organisationen af Amerikanske Stater, OAS, vedtog på sit ekstraordinære møde i juli, hvor Honduras medlemskab blev suspenderet på grund af militærkuppet, skriver den honduranske avis La Prensa søndag.

López hæfter sig desuden ved at CIDH, ligesom OAS, taler om en de facto regering og om et statskup.

CIDHs delegation har indsamlet vidnesbyrd om overgreb, men nægtet at mødes med de facto regeringen, som Kommissionen ikke anerkender.

Mandag kommer en delegation fra OAS til Honduras med det erklærede mål at fremme det mæglingsforslag, som Costa Ricas præsident Óscar Arias har udarbejdet. Det indebærer som punkt 1, at den afsatte Mel Zelaya genindsættes som præsident og bliver siddende til hans valgperiode udløber i slutningen af januar.

Der har været blæst om OASs delegation, da de facto regeringen i første omgang ikke ville gå med til at organisationens generalsekrtær José Miguel Insulza var med. Han har taget parti for Zelaya, mener de.

Derfor blev OASs besøg udsat og udsat, men nu har de facto regeringen givet sig. Insulza er en del af delegationen. De øvrige er udenrigsministrene fra Argentina, Canadá, Costa Rica, Jamaica, Mexico, Panamá og Den Dominikanske Republik.