CISU genkender ikke faldende opbakning til udviklingsbistand

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

På CISUs generalforsamling, der blev afholdt lørdag på Hotel Storebælt i Nyborg, vedtog repræsentanter for de næsten 300 medlemsorganisationer en udtalelse med overskriften Den folkelige forankring af udviklingsbistanden er bred, dyb og engageret. Det skriver organisatione i en pressemeddelelse.

Udtalelsen kommer som reaktion på de udtalelser og artikler, der fulgte i kølvandet på Danidas årlige undersøgelse af danskernes kendskab og opbakning til udviklingsbistand.

“Jeg så overskrifter som ”danskerne dropper udviklingsbistand, og jeg hører politikere udtale sig om en faldende opbakning. Der må jeg bare sige, at kan jeg slet ikke genkende, og det kan de næsten 300 medlemsorganisationer heller ikke,” siger bestyrelsesmedlem og konstitueret formand Louise Hindenburg.

Hun peger på, at CISUs mange medlemsorganisationer tilsammen har gavn af titusindvis af  frivillige mandetimer hver uge.

“Det vidner om et enormt engagement, og jeg tænker på den positive respons, vores arbejde får i vores dagligdag, siger det mig, at der er en stor opbakning,” siger Louise Hindenburg.

Hun peger også på, at CISU på kurser og arrangementer har oplevet en vækst i antallet af personer, der bidrager til en mere retfærdig verden.

Undersøgelsen fra Danida viser godt nok, at andelen af danskere, der svarer, at de støtter udviklingsbistand er faldet fra 65 til 61 procent. På samme tid har modstanden ligget på 12 procent i flere år, og andelen af danskere, der nok mener man kan skære lidt ligger konstant på 36 procent.

“Når man sammenligner med andre områder, er det simpelthen useriøst at sige, at danskerne dropper opbakningen, og politikere, der vil fremme den dagsorden, er ude af trit med virkeligheden,” siger Louise Hindenburg.