Louise Hindenburg
Louise Hindenburg (33) blev formand for CISU i april 2013.
Til daglig er hun ansat som AC-fuldmægtig i studieskifte-centeret på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i Kgs. Lyngby.
Hun blev uddannet som cand.scient.pol. fra Københavns Universitet i 2010 og er næstformand i u-lands-NGOen Dialogos.
Hun har også været aktiv i u-landsarbejde som projektkoordinator i de medicinsstuderendes forening, IMCC.
Regeringens nye udviklingspolitiske og humanitære strategi rummer muligheder. Faktisk så mange, at det trænger sig på at få afklaret, hvordan og med hvem disse muligheder bliver omsat til gavn for verdens fattige, skriver de små og mellemstore NGOers samvirke “Civilsamfund i Udvikling” (CISU) i et høringssvar til udenrigsministeriet om strategi-udkastet.
“Vi opfordrer til at tage de mange muligheder nævnt i strategien alvorligt ved at afsætte de nødvendige midler. I CISU ser vi fem afgørende punkter for at virkeliggøre strategiens potentiale”, hedder det.
1. Privatsektor som dynamo – men samfundsmæssige rammer skal sikre fordeling af væksten
Markedet har en stor betydning for den globale udvikling, og strategien giver den private sektor mange og ansvarsfulde roller. Vi er enige i, at den private sektor er en drivkraft for udvikling, når og hvis de rette samfundsmæssige rammer for en retfærdig fordeling er til stede.
Danmark har stærke traditioner for, at civilsamfundet er med til at skabe rammerne – både i Danmark og i Syd. Det sker f.eks. ved dialog mellem arbejdsmarkedets parter. Sammen med virksomheder sker det ved at sikre organisering og kapacitetsopbygning af producenter og innovative tilgange til nationale og internationale markeder.
2. Husk civilsamfundets (NGOernes) rolle i arbejdet med Verdensmål 16 og 17
Vi er i CISU enige i, at Verdensmål 16 om fred, retfærdighed og institutioner og mål 17 om partnerskaber skal være fundament for udviklingsresultater og derfor gennemgående i dansk udviklingspolitik.
Civilsamfundet er i partnerskab med private virksomheder og offentlige institutioner med til at sikre retfærdighed ved at opbygge transparente og ansvarlige samfundsinstitutioner kendetegnet ved lav grad af korruption og høj grad af effektivitet.
Strategien bør yderligere udbygge, hvorledes de to verdensmål kan bruges som grundlag for udviklingsarbejde, og hvorledes vi sikrer vilkår og råderum for civilsamfundets rolle, kapacitet og fortalervirksomhed til at indgå i arbejdet – især til gavn for fattige og
3. Civilsamfundet kan understøtte overgangen fra humanitære indsatser til langsigtet udvikling
Vi er enige i, at den globale udvikling og migrantstrømme kræver nytænkning om øget kobling mellem humanitære indsatser og langsigtede udviklingsperspektiver. I CISU har vi støttet en række foreninger i at arbejde med at opbygge lokalsamfunds resiliens (modstandskraft) før og efter kriser i Afrika, Mellemøsten og Asien, og vi indgår gerne yderligere i at understøtte udviklingsperspektiver i krisesituationer.
4. Folkelig opbakning er vigtig, men Verdensmål kræver nytænkning af oplysning
Danmarks udviklingsarbejde bør være bedre kendt og forståeligt for befolkningen. Samtidig er der to grunde til at nytænke oplysningsarbejdet. For det første Verdensmålenes universelle princip, at oplysning i øget grad bør omhandle sammenhænge mellem udvikling i Nord og Syd. For det andet bør der være øget vægt på at oplyse gennem kanaler og platforme, hvor danskerne er til stede for at nå og engagere nye målgrupper.
CISU arbejder med nye tilgange til oplysning, og vi bidrager meget gerne til denne proces.
5. Flere resultater og øget folkeligt engagement via udvidet inddragelse af frivillige organisationer
I Danmark har vi en stærk tradition for at engagere os i frivillige organisationer, der baseret på mellemfolkeligt engagement arbejder effektivt og værdibaseret for gode resultater i det globale Syd. Dette engagement hos frivillige organisationer giver de bedste resultater med vide rammer.
Derfor er vi enige i strategiens fremhævelse af, at dette arbejde fortsat geografisk og tematisk skal favne bredt, og vi er i CISU i færd med yderligere at forenkle krav og procedurer så de i endnu højere grad understøtter dette.
CISU arbejdet intensivt med alle fem ovenstående temaer og uddyber meget gerne.
CISU har henved 300 medlemsorganisationer, foreninger og grupper. Samvirket med domicil i det centrale Aarhus administrerer et stigende antal støtteordniger for Danida. Mere på www.cisu.dk