CISU vil gøre verdensmålene til en folkesag

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

CISU, sammenslutningen af flere end 280 folkelige, danske organisationer indenfor udviklingsarbejdet, holdt sin årlige generalforsamling 29. april 2017 og vedtog her, at arbejde for at gøre FN’s verdensmål til en folkesag i Danmark. På sit websted skriver organisationen: 

“Det er et klart signal om, at verdensmålene skal bredes ud til hele befolkningen, og at vi i CISU ser de næsten 300 medlemsorganisationer som en naturlig del af det arbejde. Gennem vores store netværk og engagement, når vi meget langt ud,” siger konstitueret formand Jon Clausen.

I udtalelsen roser CISU et nyt tværpolitiske initiativ, men det bør ikke stå alene.

Læs også: Christiansborg har fået et tværpolitisk 2030-netværk (28.04.2017)

“Det er rigtig godt, at folketingspolitikere på tværs af partiskel kan nå sammen om Verdensmålene, og det viser en vilje til at arbejde med Verdensmålene. Desværre er der på nuværende tidspunkt kun få handlingspunkter i regeringens politik, så vi håber, at politikernes vilje til at arbejde med Verdensmålene bliver mere konkret,” siger Jon Clausen.

Udtalelsen forholder sig også oplysningsarbejde og opfordrer til at tænke på mindre aktiviteter.

“Der er lagt op til, at Danidas oplysningsbevilling kun skal gælde projekter over 250.000 kroner. Det vil i praksis gøre det svært for mange mindre organisationer at søge. I CISUs egen oplysningspulje kan vi se, at man kan komme rigtig langt med mindre aktiviteter. Derfor opfordrer vi til, at Danida også fremadrettet finansierer mindre aktiviteter,” siger Jon Clausen.

Den vedtagne udtalelse ligger som pdf her og er som følger:

CISUs medlemsorganisationer: Gør FN's Verdensmål til en folkesag i Danmark

Danmark og resten af verden har 13 år til at opfylde FN's Verdensmål både herhjemme og igennem vores påvirkning af verden. Der er en kæmpe opgave, men også en kæmpe chance for at få danskere til at engagere sig.

Regeringens handlingsplan for den opgave bygger stort set på at videreføre allerede eksisterende politikker og indsatser. Den reflekterer ikke Verdensmålenes ambitiøse målsætninger. CISUs medlemsorganisationer glæder sig derfor over, at der nu er etableret et tværpolitisk netværk om Verdensmålene i Folketinget. Netværket har deltagelse fra alle partier og vidner om, at der faktisk er politisk vilje til at arbejde med Verdensmålene. Netværket har også udtrykt ønske om at involvere danskerne i deres arbejde.

Vi opfordrer derfor netværket til at udvikle og udbygge den ambition, så vi sammen kan komme ud og sætte Verdensmålene på dagsordenen i hele Danmark og dermed også styrke vores globale bidrag.

Vi skal starte der, hvor vi er aktive forvejen: i foreningerne og klubberne, på arbejdspladserne, på uddannelsesinstitutionerne, i virksomhederne og i lokalområderne. Som medborgere, forbrugere og affaldsproducenter, beboere, kolleger, forældre, frivillige osv. påvirker vi Danmark og verden hver eneste dag. Vi skal bruge de ressourcer, vi har som land og befolkning til at bidrage til opfyldelse af målene.

CISUs næsten 300 medlemsorganisationer er fyldte med engagement, viden, faglighed og frivillighed både i Danmark og i forhold til det internationale udviklingssamarbejde.

CISU og CISUs medlemsorganisationer er i stand til, både i Danmark og igennem de mange internationale udviklingsindsatser, at give et stærkt bidrag til opgaven.

Styrk den folkelige oplysningsindsats i Danmark

Verdensmålene og oplysning om vilkårene for menneskers liv og udvikling overalt i verden er to sider af samme sag. DANIDAs oplysningsbevilling er lige blevet evalueret. Her lægges der op til, at bevillingen i højere grad skal støtte oplysning om de globalt forbundne udfordringer set i lyset af Verdensmålene, bringe flere vinkler i spil og sætte udvikling ind i en langt bredere kontekst. Evalueringen siger også, at der er et potentiale for at mobilisere nye formidlere igennem flere partnerskaber og netværk.

Det er vi helt enige i og vil gerne bidrage aktivt til.

Vi ser samtidig forslag om, at bevillingen fremover kun skal kunne give tilskud til indsatser på mindst 250.000 kroner. Det vil forhindre en styrket folkelig deltagelse i det nye oplysningsarbejde og i at der etableres en mangfoldighed af nye partnerskaber på lokalt niveau med udspring i frivillighed eller konkret viden og faglighed. Det er vigtigt også med store projekter og indsatser, men oplysning må ikke overlades alene til store aktører.

Vi opfordrer derfor til at fjerne den minimumsgrænse eller til at anvende en del af midlerne til en særlig pulje, der kan styrke de folkelige organisationers oplysningsindsatser på ovenstående grundlag.