CISU vil inspirere medlemmer til at tænke klima

gettyimages-1267129936
Værktøjet fra CISU skal hjælpe organisationer med at indtænke klima i deres projekter, selvom disse er inden for uddannelse, sundhed eller landbrug.
Foto: Camille Delbos/Art In All of Us/Corbis via Getty Images
Forfatter billede

10. september 2020

”Klimadagsordenen fylder mere og mere, og alle skal på en eller anden måde forholde sig til den,” fortæller ansvarlig for CISUs klimainitiativer Maria Graversen.  

I den forbindelse har CISU udviklet et redskab til klimaintegration, der skal hjælpe organisationer, som gerne vil beskæftige sig mere med klima i deres udviklingsarbejde.

Helt konkret er der tale om en håndbog, der består af seks guides, der hver tager udgangspunkt i et indsatsområde, som knytter sig til et eller flere af FN’s verdensmål. Hver guide indeholder konkrete spørgsmål, som hjælper organisationerne til at gøre sig relevante overvejelser i forbindelse med planlægning, implementering og monitorering af nye indsatser, der indtænker klimaet.

En af guiderne beskæftiger sig eksempelvis med landbrug. Flere af CISUs medlemmer er tilstede i lande, hvor klimaforandringerne har en stor påvirkning på landbrugsarbejdet.

Landbrugsredskabet lægger vægt på, at en klimaanalyse inden for landbrug kunne indeholde overvejelser om nuværende afgrøders modstandsdygtighed over for fremtidige klimaforandringerne, bønders strategier i forhold til miljø og underlæggende sårbarheder i det pågældende samfund. Eksempler på typiske klimarelaterede aktiviteter indenfor landbrug samt spørgsmål og checklister hjælper organisationerne med at gøre klimatænkningen konkret.

”Nogle af vores medlemmer har endnu ikke beskæftiget sig så meget med klima, og det kan måske være lidt kompliceret at komme i gang. For dem kan redskabet tage det helt ned på jorden og gøre overvejelserne meget praktiske,” fortæller Maria Graversen.

Også i en light-version
Som en paraplyorganisation har CISU lidt over 270 medlemsorganisationer, hvis klimabeskæftigelse varierer betydeligt, og derfor tilbyder redskabet noget til forskellige behov og niveauer, siger Maria Graversen.

”Det skal være differentieret, for der er stor forskel på, hvad vores medlemmer har af baggrundsviden og ressourcer at lægge i det her.”

Derfor kommer redskabet også i to versioner. Der er den fulde, samlede version, der kommer omkring alle seks områder og indeholder yderligere detaljer og baggrund, og hvor henvisninger til andre analyser og forskning giver mulighed for fordybelse, og så er der seks ‘light’-udgaver, der kun kigger på et enkelt område hver.

Udviklingen af klimaintegrationsredskabet er blevet finansieret gennem en bevilling fra Udenrigsministeriet.

I forbindelse med lanceringen af redskabet afholder CISU et kursus, hvor flere medlemsorganisationer stiller op med konkrete og praktiske erfaringer med at integrere klimaaspekter i igangværende indsatser.

Kurserne afholdes d. 21. september i Aarhus og d. 23. september i København, og man kan tilmelde sig på CISUs hjemmeside.

 

For yderligere information kontakt Maria Graversen, rådgiver hos CISU, på [email protected] eller 6915 1960.